Mekinjama protiv dijabetesa

VAŠINGTON - Osobe koje svakog dana jedu hleb od crnog brašna, integralni pirinač i ostale integralne žitarice, manje su izložene mogućnosti da obole od šećerne bolesti nego obožavaoci belih, naraslih hrskavih vekni.

Istraživanja američkih internista i dijetetičara, obavljena na 42.000 osoba, pokazla su da 42 odsto od njih, koji u redovnoj ishrani koristi hleb pripremljen od brašna dobijenog mlevenjem žita s mekinjama, tamni, braon pirinač i ostale "neljuštene" žitarice ali i druge prerađevine od integralnih žitarica, mnogo ređe (ili nikako) obolevaju od šećerne bolesti takozvanog "tipa II" od onih koji ove proizvode koriste retko ili nikako.

"Moramo ubediti ljude da korišćenje rafinisanih žitarica zamene hranom načinjenom od integralnih zrna" - napisali su Tereza Fang, dijetetičar sa Simons koledža u Bostonu, i grupa njenih kolega sa Univerziteta Harvard u američkom časopisu za kliničku dijetetiku.

Istraživači su analizirali rezultate tekućeg istraživanja na populaciji odraslih muškaraca a praćenje ponašanja njihovog organizma započelo je još pre 12 godina.

Na "meti" istraživača našli su se radno aktivni muškarsci koji su imali jedan obrok dnevno spravljen od integralnih zrna ali i oni koji su konzumirali sva tri obroka od ovih proizvoda.

"Osobe koje uzimaju više obroka od integralnih zrna su vitkije i fizički i mentalno aktivnije, koriste manje masnoće u ishrani, uglavnom su nepušači ili su ostavili pušenje i retko pate od povišenog krvnog pritiska" - zaključili su istraživači.

Međutim, uživaoci hrane od rafinisanih zrna manje su fizički aktivni i konzumiraju manje hrane bogate vlaknima.

U periodu između 1986. i 1998. godine, među "ispitanicima" 1.197 je obolelo od dijabetesa "tipa II", najčešćeg oblika od koga boluje najmanje 15 miliona Amerikanaca, za razliku od dijabetesa "tipa I" koji je povezan sa načinom života i navikama u ishrani.

Stručnjaci naglašavaju da nisu ustanovili da uzimanje hrane od rafinisanih žitarica, na primer belog hleba i peciva, i konzumiranje hrane bogate zasićenim mastima povećava rizik obolevanja od dijabetesa.

Ipak, zaključili su da od stotinu ljudi koji u obrocima u velikim količinama koriste integralno zrnevlje, njih 87 je pošteđeno rizika od obolevanja od šećerne bolesti.

Po mišljenju istraživača, u organizmu deluje nekoliko mehanizama: mekinje i klice u integralnom brašnu primoravaju creva da se sporije prazne pa samim tim usporavaju i emitovanje šećera u krv.

To omogućava organizmu da se na pravi način "pozabavi" šećerom jer je poznato da dijabetes "tipa II" nastaje u organizmu prezasićenom šećerom i zasićenim mastima.

Uz to, integralno zrnevlje sadrži više magnezijuma nego rafinisano brašno što poboljšava metabolizam šećera u organizmu. 

(FoNet) 
23. jul 2009.

Pogledajte još