Skandalozno: Ako želite master odreknite se stare diplome!

Foto: Aleksandar Dobrosavljevic / Beta

Takvu praksu propisuje novi Zakon o visokom obrazovanju, a studenti navode da oni nisu krivi što su se, sticajem okolnosti, našli u tom međuprostoru i kao “probna” generacija ispaštaju zbog njegovih nedorečenosti.

"Studirala sam žurnalistiku na Filozofskom fakultetu po starom programu i kada sam otišla da predam dokumenta za master studije, prvo što su na šalteru fakulteta pitali bilo je da li znate da ćete morati da poništite diplomu osnovnih studija"
, kaže Vanja Đurić. Ona nije jedina koja je bila u ovakvoj situaciji, jer su u sličnom problemu i studenti ostalih fakulteta. Konkretno, u praksi bi to značilo da ukoliko student koji je završio osnovne studije novinarstva, a potom stekao i zvanje mastera komunikologije nigde u evidenciji ne bi imao dokaz da je diplomirani novinar.

"Ukoliko bih, recimo, konkurisala za posao novinara u nekoj redakciji, naravno da mi je važnije da mi u biografiji piše da sam diplomirani žurnalista. Za novinarski posao svakako je važnije to što posedujem novinarske veštine i imam diplomu osnovnih studija žurnalistike, nego to što sam master komunikologije"
, navodi Đurićeva. Isti stav imaju i studenti Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

- Ne razumem zbog čega bi iz moje biografije bilo izbrisano da sam diplomirani inženjer poljoprivrede i da mi sutra u radnoj knjižici nigde ne piše da imam završene osnovne studije. Pa, to zvanje mi u praksi više znači nego zvanje mastera – kaže Dejan K.

Polaganje razlike u ispitima

Na fakultetima kažu da studentima ipak ne poništavaju diplome o osnovnim studijama. - Zakon propisuje da ovi studenti moraju položiti razliku ispita, ali moraju i poništiti prethodnu diplomu. Većina studenata to ipak nije učinila, jer je još nejasno koji studijski program će biti upisan u diplomu mastera - objašnjava Strahinja Inić, student prodekan Filozofskog fakulteta.Starim studentima traže da se za zvanje mastera odreknu diplome

24 sata

Pogledajte još