Napravili uređaj koji vam u vožnji signalizira da ste umorni i da je sigurnije da se zaustavite

Ovaj izum umnogome bi mogao da doprinese smanjenju saobraćajnih nezgoda uzrkovanih pospanim vozačima.

Gedžet se zove Vigo i prvi je prenosivi uređaj koji meri vaš umor i reaguje vibracijama kako bi vozača održao budnim, a takođe daje i preporuke kada je potrebno napraviti pauzu u vožnji.

Personalni uređaj prati pokrete očiju, treptaje i pokrete tela kako bi na vreme reagovao kada dođe do umora.

Tvorci uređaja veruju da će ovaj uređaj jednako koristiti i ljudima koji rade neki posao koji iziskuje da dugo ostanete budni kao i vozačima koji prelaze duge relacije.

Prema statistikama vlade Ujedinjenog Kraljevstva, skoro 20 odsto nesreća na glavnim putevima u ovoj zemlji povezane su sa spavanjem tokom vožnje, a od tog broja je u nesreće uključeno čak 40 posto komercijalnih vozila, odnosno ljudi kojima je vožnja posao.

Nesreće povezane sa spavanjem, koje se najčešće dešavaju u ranim jutarnjim satima ili nakon ručka, imaju veće šanse da se završe smrtnim ishodom ili ozbiljnim povredama u odnosu na nesreće koje se dogode kada su vozači budni. Stoga, svaki uređaj koji bi uticao na vozače da ostanu budni potencijalno bi spasao mnoge živote.

- Ideja je vrlo jednostavna. Iako vaš mozak ima tendenciju da vas “prevari” da smatrate da ste mentalno dovoljno sposobni da nastavite da radite ili vozite, telo ipak ne može da sakrije umor. Sa infrared senzorom, akcelerometrom i pametnim algoritmom, Vigo pre vas prepoznaje vaš umor - kažu kreatori Viga sa Unoverziteta u Pensilvaniji.

Prosečan treptaj oka traje jednu petinu sekunde ali dosta inormacija može se pročitati u tom malom vremenskom periodu.

Vigo ispituje 20 parametara u jednom treptaju oka i posmatra kako se varijable menjaju. Ovi podaci, kombinovani sa infomrmacijama o aktivnosti osobe, odnosno pokretima lica i glave, pomažu uređaju da izmeri mentalnu energiju i donese zaključak da li je osoba pod rizikom da zaspi.

Gedžet takođe dozvoljava korisnicima da podese uređaj na koji način će ih upozoriti kada su dugo u stanju mirovanja.

Osoba tako može biti upozorena vibracijom, LED svetlom ili čak i prodornom melodijom koja će vas vratiti obavljanju posla.

Uređaj počinje da skladišti podatke onog momenta kada ga stavite i ne prestaje sve dok ga ne skinete. Aplikacija sve vreme nošenja gedžeta pokazuje važne informacije o budnosti koristeći sistem semafora (zeleno je za upozorenje, a crveno kad ste zadremali) kako bi nosilac uređaja mogao da “pokupi” ove informacije i shodno njima napravi izmene u svojoj rutini.

- Možda shvatite da ste više umorni tokom poslepodnevnih sati vikendom ili da ste u boljoj formi uveče nego ujutro. Tako ćete moći i da isplanirate kada ćete delotvornije obavljati svoje obaveze. Vigo vam pomaže da bolje razumete sebe kako biste isplanirali svoj dan - dodaju kreatori.

Uređaj, koji teži samo 20 grama, povezuje se sa Android telefonima ili “ajfonom” koji podržavaju blutut 4.0 i funkcioniše kao najobičnija blutut slušalica tako da se čak može koristiti i za pozive.

Studenti koji su kreirali algoritam i prototip uređaja počeli su da ga prave u Kini, a trenutno preko Kikstartera prikupljaju novac kako bi uređaj pustili u prodaju.

Uređaj će biti dostupan u crnoj i beloj boji, a trenutno se može naručiti preko ovog sajta za 79 dolara, (dok će očekivana maloprodajna cena biti 119 dolara), a do sada je prikupljeno 27.654 dolara od 50.000 koliko je potrebno da bi se uređaj našao u slobodnoj prodaji.

Foto: youtube printscreen
Izvor: 24sata

Pogledajte još