Deset najvećih filmskih promašaja godine

Srećom, u Hollywoodu su ove godine dobro poslovali pa ih većina neuspjeha neće previše zabrinuti, no prema minusima koje su napravili najveći promašaji godine nitko ne može ostati hladan.

Donosimo vam listu najvećih filmskih financijskih promašaja godina prema izboru stranice Nemilosrdni gadovi.

10. Tajne petog staleža / The Fifth Estate

Budžet: 28
Prihod: 8,5
Gubitak: 24

Julian Assange i Wikileaks doista su godinu-dvije bili prva vijest u dnevniku, i stvarno velika je to priča suvremenog novinarstva, ali mali i premali film u kojemu su od naslovnog lika iritantniji bili samo traileri. U godini u kojoj je Benedict Cumberbatch od Sherlocka prerastao u globalnu zvijezdu kojoj uspijeva sve čega se prihvati, baš je ovaj film zapalo da dokaže onu otrcanu dosjetku o pravilima i iznimkama.

9. Closed Circuit

Budžet: 30
Prihod: 5,7
Gubitak: 27,5

Jedini film s ove liste kojega je neuspjeh u američkim kinima omeo na putu prema hrvatskim kinima pa ga nismo imali sreću pogledati. Zapravo šteta jer je po svemu sudeći riječ o ipak nešto boljem trileru od srodne mu "Paranoje" koja je distribuirana u otprilike isto vrijeme, a ipak stigla do naših kina. I svojemu producentu popušila još više para. Ako ništa drugo, radije bismo gledali Erica Banu i Rebeccu Hall nego Liama Hemswortha.

8. Oldboy

Budžet: 30
Prihod: 4
Gubitak: 28

Iako je remake kultnog južnokorejskog filma u režiji Spikea Leeja od strane kritike i filmskih fanova iščekivan s velikim nestrpljenjem, financijski je rezultat naprosto očajan, a čini se da niti kreativni nije mnogo bolji. Možda bi već ipak bilo vrijeme da Ameri umjesto snimanja besmislenih remakeova jednostavno nauče čitati titlove.

7. Paranoja / Paranoia

Budžet: 35
Prihod: 13,5
Gubitak: 28,5

Kad hi-tech triler u kojemu glume takvi teškaši kao što su Harrison Ford (target publika: kućanice) i Gary Oldman (target publika: filmski kritičari) plus polugoli Liam Hemsworth (target publika: djevojčice do 17 godina) zaradi pišljivih 13 milijuna dolara, onda lako padnete u iskušenje da pomislite kako je film stvarno grozan. I gle stvarno, fakat je.

6. Divna stvorenja / Beautiful Creatures

Budžet: 60
Prihod: 60
Gubitak: 30

Što se dogodi kad pokušavajući pronaći novu "Sumrak sagu" u fantasy romansu umiješate prstohvat Burtonovskog mračnjaštva i par lajni poezije Charlesa Bukowskog? Nemam pojma, nisam gledao, ali čini se da baš i nisam puno propustio. Tim "Divnim stvorenjima" nije pomogla čak niti strategija otvaranja na Valentinovo. Ah ta današnja mladež.

5. Metak u glavu / Bullet to the Head

Budžet: 55
Prihod: 22,5
Gubitak: 44

Za sve nas koji se dobro sjećamo godina u kojima je Walter Hill bio pojam uzbudljivog i rafiniranog filmskog stilista ("Ratnici podzemlja", "Južnjačka utjeha", "48 sati"), "Metak u glavu" predstavlja epizodu tužnu poput svojedobnog povratka u ring ostarjelog i poluslijepog bivšeg boksačkog šampiona Marijana Beneša. Nakon 11 godina Hill se vratio akcićem kojemu niti veliki budžet niti Sylvester Stallone nisu pomogli da film ne izgleda poput jeftine B pucačine. Nepotrebna i skupa bruka.

4. Misija: Bijela kuća / White House Down

Budžet: 150
Prihod: 205
Gubitak: 47,5

Iako su se zgođušni crni i bijeli dečko, Jamie Foxx i Channing Tatum, činili kao čisti zicer na box officeu, pogotovo što je u pozadini stajao najveći holivudski destruktivac Roland Emmerich, ništa nije pomoglo. Čini se da procvat američke ekonomije ipak smanjuje užitak u promatranju kako se uništava Bijela kuća. Baš me zanima kako bi kod nas prošlo s Banskim dvorima.

3. Usamljeni osvetnik / The Lone Ranger

Budžet: 215
Prihod: 260,5
Gubitak: 85

Iako je postao metaforom za gubitke koji su ove godine prilično izluđivali filmske studije, "Usamljeni osvetnik" ipak nije najgore što ih je ove godine zadesilo. Osim ako marketinški budžet nije bio toliko golem, npr. onih sto milja dolara koje smo spomenuli u uvodu, da se ne usudimo niti pomisliti koliki su stvarni razmjeri štete. U međuvremenu je za Tontov neuspjeh glavom platio producent Jerry Bruckheimer koji će ubuduće nove projekte (zapravo reanimaciju prastarih hitova poput "Top Guna" i "Policajca s Beverly Hillsa") umjesto u Disneyju raditi u Paramountu.

2. R.I.P.D. Agenti za počivale u miru / R.I.P.D.

Budžet: 130
Prihod: 78
Gubitak: 91

Ljudi u crnom među mrtvima – otprilike takvom nekakvom sintagmom je neki otkačeni scenarist prodao ideju za film nekom holivudskom producentu koji je u njega odlučio ulupati nevjerojatnih 130 milijuna dolara, cifru s kojom bi se, kako kaže Clint Eastwood, moglo okupirati neku manju južnoameričku državu. Što su zapravo učinili s parama nitko točno ne zna, ali ono što jesu neće dostajati niti da otplate glavnicu kredita, o kamatama da i ne govorimo. Preostaje im tek zahvaliti nekom tamo gore što ga nisu dignuli u švicarskim francima.

1. Jack, ubojica divova / Jack the Giant Slayer

Budžet: 195
Prihod: 197,5
Gubitak: 96,5

A evo nam i šampiona za 2013. godinu: trend ekranizacija bajki i basni u fantasy horor stilu toliko je posljednjih godina uzeo maha da je Bryan Singer s lakoćom spiskao nevjerojatnih 195 milijuna dolara na bajku o Janku i čarobnom grahu. Kad su već "Alisa u zemlji čudesa", "Ivica i Marica", "Snjeguljica" i "Crvenkapica" zauzeti (friško ekranizirani), bit će dobar i Janko, mislili su u Warner Brosu. Ali nije bio. Ova skupa produkcija trasherskog looka bez glumačkih zvijezda i nejasnog koncepta rezultirala je s minusom od gotovo sto milijuna dolara pa Singeru nije bilo druge nego da se pokunjeno vrati poslu koji mu provjereno ide od ruke – novim epizodama "X-Mena".

Izvor: Index.hr

Pogledajte još