Otrovni oblak smoga i sumpora guši Srbiju

Smog koji sadrži otrovne čestice koje potiču iz dizel i fosilnih goriva formirao se još prošle subote.

"Do toga je došlo zbog temperaturne inverzije, jer je pri zemlji hladno i maglovito, a na većim visinama toplo i vedro, što su upravo najbolji uslovi za zadržavanje smoga iznad gradskih sredina i industrijskih objekata", kaže Nedeljko Todorović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Zagađenja i u regionu U Skoplju u subotu, zbog opasnog aerozagađenja i enormnog prekoračenja dozvoljenih granica koncentracije otrovnih čestica proglašene su vanredne mere. Alarmantno zagađenje u Sarajevu do kog je došlo zbog guste magle i smoga koji se juče spustio na grad, Federalni hidrometeorološki zavod proglasio je prekjuče žuti meteo alarm.

Todorović dodaje da je smog na tim lokacijama stalno prisutan, ali ga povećani vazdušni pritisak i vetar teraju i raspršuju, što u poslednje vreme nije bio slučaj.

Aleksandra Dudvarski Ilić, načelnica Intenzivne jedinice u Institutu za pulmologiju, objašnjava da svi mogu da imaju probleme sa smogom.

"Ne samo bolesne osobe: kod zdravih ljudi primetan je kašalj i lako otežano disanje, dok se kod hroničnih bolesnika, pre svega astmatičara, prepoznaje po zviždanju u grudima. U tom slučaju oni ne bi smeli da izlaze napolje, a ako baš moraju, neka to urade nakon što uzmu obaveznu redovnu terapiju", kaže Dudvarski Ilić.

Ona naglašava da su najopasnije upravo suspendovane čestice, koje su ekstremno male i zato mogu da se zavuku i do najmanjih disajnih puteva, koji su ujedno najosetljiviji, a kod hroničnih bolesnika i najoštećeniji.

Deca da ne izlaze napolje

U beogradskom Gradskom zavodu za javno zdravlje upozoravaju da nivo SO2 i PM10 u vazduhu, pre svega u Obrenovcu, ali i na Novom Beogradu i u Zemunu, već sada doseže nivo na kojem “deca, stare osobe i osobe sa srčanim obolenjima treba da borave napolju samo u izuzetnim slučajevima”. - Kada dođe do ovakvih situacija, Zavod daje preporuke za ponašanje stanovništva gde upozoravamo naročito osetljive grupe, kao što su deca, dojilje i trudnice, oboleli od respiratornih i kardiovaskularnih bolesti, da se uzdrže od aktivnosti na otvorenom.

Izvor: Blic

Pogledajte još