Kako neverni partneri prikrivaju osećaj krivice?

Ovom zanimljivom temom, pozabavili su se i stručnjaci, pa su sproveli eksperiment da bi zaključili kako se neverne osobe ponašaju u svakodnevnim situacijama i žive sa tom činjenicom, a složićemo se svi da živeti sa tim saznanjem nije lako.

Stručnjaci su podelili ispitanike u dve grupe u kojoj su se nalazili i verne kao i neverne osobe. S obzirom da nisu mogli jednostavno da pitaju neku osobu da li vara svog partnera, odlučili su da posmatraju interakciju između dve osobe i da na osnovu toga zaključe ko je neveran i kako se nosi sa tim.

Učesnicima je prvo rečeno da se prisete svoje prethodne veze. Kasnije im je zadato i da se prisete osoba koje su ih privlačile, uprkos tome što su bili zauzeti.

Nakon ovih prisećanja, sledila su pitanja, na osnovu kojih su naučnici zaključivali stepen vernosti. Istraživači su tokom merenja namerno povećavali stepen nevernosti nekih osoba, a potom posmatrali kako reaguju na to otkriće.

Primećeno je sledeće: Kada su neku osobu okarakterisali kao preljubnika, ukoliko je ta tvrdnja zaista bila istinita, ispitanik je imao potrebu da se pravda i objašnjava kako ga to ne opisuje u potpunosti. Često su se branili time da iako su neverni, to ne zači da su loše osobe.

Na osnovu svega naučnici su objasnili da osobe koje varaju svoje partnere, iako se osećaju loše zbog toga, imaju potrebnu da pronalaze opravdanja i hvale sebe na drugim poljima.

Time olakšavaju sebi grižu savesti, ali u najvećem broju slučajeva ne pokušavaju da prekinu sa svojim švrljanjem.

Izvor: 24sata

Pogledajte još