Konačno: Novi račun za struju koji svako razume

Račun će biti pojednostavljen i jasan svima bez obzira na nivo obrazovanja. On će biti poslat na kućne adrese, sa računima za struju za januar 2014. godine - rekla je Mihajlović.

Na prednjoj strani računa biće samo podaci o dugovanjima - novom i starom zaduženju, kao i dug za RTV pretplatu. Ovde će grafički biti prikazana i potrošnja po mesecima, što je i najveća novina. Na poleđini će biti podaci o popustu, potrošnji po zonama i tarifama, ali i stara dugovanja za RTV pretplatu. Na ovom mestu dosad su bile samo stalne informacije o snazi uređaja i definicije stučnih pojmova. Ovi podaci će i sada biti na poleđini, ali u formi stupca.

Jelena Vujović, direktor sektora za odnose sa javnošću u EPS-u, kaže da će novi račun imati sve informacije kao i prethodni.

"Podaci će biti samo pregledniji. EPS je i ranije imao ideju da na prednju stranu računa stavlja osnovne podatke, a na poleđinu obračun. Nismo, međutim, imali mogućnost dvostanog štampanja",
kaže Vujović.

Ona dodaje i da ova verzija nije konačna. Kako se očekuje, Ministarstvo energetike će novi račun razmotriti u naredna dva dana, kada će biti i utvrđena finalna verzija.

U prethodnih godinu dana, ministarstvo je više puta upozoravalo EPS da računi moraju biti pregledni, kako bi svi kupci imali jasan uvid u potrošnju i kako bi im se olakšalo izmirivanje obaveza. Ministarstvo je potom, pre nekoliko meseci, tražilo od EPS da u najkraćem mogućem roku pošalje predlog novog računa. Nezadovoljstvo potrošača EPS je prvo stvorio formiranjem novog preduzeća EPS Snadbevanje koje se bavi naplatom struje. Potrošači su bili dodatno zbunjeni dobijanjem dve koverte sa obaveštenjima o starom dugu i novom zaduženju.

Izvor: 24sata

Pogledajte još