Nikolić: Sudije da izgrade bastion odbrane vladavine prava

Foto: Milan Obradović / Beta

Na svečanoj sednici Ustavnog suda Srbije povodom pola veka postojanja te institucije, Nikolić je naglasio da je misija Ustavnog suda da, tumačeći pisano slovo Ustava, ne zanemari njegov duh, njegovu univerzalnu civilizacijsku i ljudsku dimenziju.

"Od sudija Ustavnog suda najviše zavisi šta Ustav jeste, zato Ustav i propisuje da njegovi čuvari i tumači, a to ste vi - sudije Ustavnog suda, pored zavidnog životnog i profesionalnog iskustva moraju biti i istaknuti pravnici. To se ne odnosi samo na stručnost, već profiliše i čoveka od moralnog integriteta i snažne individualnosti"
, poručio je predsednik.

Nikolić je naglasio da sudiju doživljava kao osobu koja sjedinjuje u sebi vrline nepristrasnog, mudrog zakonodavca i odgovornog državnog službenika, sposobnu da spor rešava ne zanemarujući širi društveno politički i istorijski kontekst, imunu na pritiske svake vrste.

Predsednik je ukazao da se ustavna kultura u jednoj zemlji razvija sporo, da je ona proces sticanja znanja, svesti o važnosti ustava kao dokumenta koji bi trebalo da zauzima najviše mesto na lestvici društvenih vrednosti.

Kao primer, Nikolić je naveo da amerikanci svoj ustav smatraju političkim i društvenim svetim pismom, Britanci glorifikuju svoju ustavnost jer nemaju jedinstven formalizovan pravni akt, a Francuzi se ne odriču De Golovog ustava koji insistira na nacionalnoj suverenosti iako je Francuska odavno članica EU.

"Neka nam je srećno pola veka Ustavnog sudstva u Srbiji, na toj tradiciji zasnovanoj na našem nadanju da sudije jesu i da će biti takvi kakvih ih je još Aristotel okvalifikovao - ići sudiji znači ići pravdi. A kakva su očekivanja onih koji idu pred Ustavni sud, obraćajući se konačnoj pravdi u Srbiji - uvek mislite o tome časne sudije"
, poručio je predsednik Srbije.


Blic

Pogledajte još