Važno je znati: Faktori koji povećavaju rizik od raka dojke

1. Rasa i etnička pripadnost

Naučno je dokazano da su bele žene sklonije tome da obole od raka dojki nego Afroamerikanke. Međutim, stopa izlečenja je viša kod belkinja.

2. Genetika i porodična istorija bolesti

Možete biti genetski predodređeni za dobijanje raka dojke ukoliko je ženama iz vaše porodice već uspostavljena ova dijagnoza. Redovno idite na mamografske preglede kako biste na vreme počeli da se lečite.

3. Lična istorija bolesti

Ukoliko ste već imali rak jedne dojke, nažalost, moguće je da će se pojaviti i na drugoj. Zato je veoma važna redovna kontrola.

4. Gusto tkivo dojki

Grudi se sastoje od masnog, žlezdanog i fibroznog tkiva. Kada imate više žlezdanog i fibroznog tkiva, a manje masnog, veći je rizik dobijanja raka dojke.

5. Menstruacija, gojaznost i godine

Ukoliko ste menstruaciju dobili rano, a u menopauzu ušli kasno, recimo oko pedesete godine, povećan je rizik nastanka raka dojke. Što se tiče težine, žene koje su se ugojile u zrelim godinama sklonije su dobijanju raka dojke od onih koje su gojazne od detinjstva.

6. Kontraceptivne pilule

Uzimanje kontraceptivnih pilula takođe povećava rizik od karcinoma. Međutim, dobra vest je da se rizik smanji ili nestane čim prestanete da ih pijete.

Izvor: Super žena

Pogledajte još