Ukrajinska novinarka i aktivistkinja pretučena i bačena u jarak

Nepoznati napadači zaustavili su rano jutros u blizini Kijeva vozilo Černovilove (34), polomili zadnje staklo i izvukli je iz automobila, a zatim je pretukli i ostavili u jarku, navedeno je u saopštenju policije, ne precizirajući da li je novinarka opljačkana.

Černovil je zadobila prelom nosa, kontuzovana je i prekrivena modricama, izvestio je dnevnik "Ukrajinska pravda".

Opozicioni aktivisti su rekli da je smeštena u bolnicu na intenzivnu negu, a predsednik Ukrajine Viktor Janukovič pozvao je policiju da nađu počinioce napada.

Mediji su izvestili da je policija pokrenula istragu po optužbi za huliganizam.

Napad je izveden nekoliko sati pošto je Černovilova objavila članak o imovini najviših vladinih zvaničnika, preneo je Rojters.

Kijev od kraja novembra potresaju demonstracije zbog odluke Janukovičeve vlade da ne potpiše Sporazum o pridruživanju sa EU. Na protestima se povremeno okupljalo više stotina hiljada ljudi, a Černovil je u više navrata držala govore pred demonstrantima.

Ukrajina je prošle sedmice postigla dogovor s Rusijom o ruskoj pomoći od 15 milijardi dolara i sniženju cene gasa.

Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović izrazila je duboku zabrinutost za bezbednost novinara u Ukrajini, posle napada na Černovilovu.

"Napadi na novinare ne smeju se tolerisati, napadači ne smeju da prođu nekažnjeni. Pozdravljam to što je predsednik Janukovič osudio napad i pozvao vlasti da hitno sprovedu detaljnu istragu kako bi priveli pravdi počinioce",
navela je u saopštenju Mijatović.

Ona je ponovo pozvala ukrajinske vlasti da poboljšaju bezbednost novinara, koja se proteklih sedmica drastično pogoršala.

Izvor: Blic / foto: AP/Sergei Chuzavkov

Pogledajte još