Najviše ljudi umre u toku novogodišnjih i božićnih praznika

Porast broja smrti postao je skoro tradicija kao i ovi praznici. Ovaj morbidan trend postoji još od 70-ih godina prošlog veka, sudeći po novom izveštaju CNN-a.

Sudeći po Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, 93 odsto svih božićnih smrti uzrokovane su prirodnim putem – srčani udari, problemi sa varenjem ili sa disajnim putevima.

Dok je ispitivao umrlice u SAD, sociolog Dejvid Filips je primetio da se papirologija najčešće gomila za vreme praznika, i to svake godine. Ovo je navelo njega i njegov tim da ispitaju umrlice iz proteklih 30 godina i izveštaja iz urgentnih centara ne bi li uspeli da otkriju da li je ovaj porast zaista povezan sa Božićem.

Njihov zaključak: Postoje praznični porasti za najveće grupe bolesti i sve demografske grupe ljudi, sem jednog primetnog izuzetka – dece, tu nije vidljiv nikakav porast.

Filips i njegov tim imaju nekoliko teorija koje bi mogle da objasne ovaj pomalo čudan porast. Stres sasvim sigurno ima neke veze, kao i hladno vreme. Jedna zabrinjavajuća stvar takođe može da doprinese povećanoj smrtnosti – bolnice tokom praznika jednostavno imaju manje osoblja na raspolaganju.

Izvor: B92, TheWeek

Pogledajte još