Najbizarniji Božićni običaji na planeti

Južnoafrička Republika

Praznični delikates iz Južnoafričke Republike nije za gadljive ljude. Ovde se za Božić jedu pržene larve carskog moljca.

Austrija

Deca u Austriji dobar deo godine provode u strahu od Krampusa – božićnog demona, koji za praznike tuče nevaljale mališane drvenim prutovima.

Katalonija

Katalonci imaju vrlo neobične praznične ukrase. Među njima je Caganer, figurica čoveka koji obavlja veliku nuždu.

Oni takođe domove ukrašavaju figurom koja se zove „Tio de Nadal“ ili „deblo koje obavlja nuždu“. Na njemu je iscrtano lice, a do pola je prekriveno ćebetom. Na Božić se do pola stavlja u kamin i tuče drvenim štapovima.

Norveška

Na Božić u Norveškoj niko ne čisti kuću. Naime sve metle u domaćinstvu se brižljivo skrivaju, kako ih ne bi ukrale veštice i pokvarile zabavu.

Japan

Nikad ne podcenjujte moć reklame. Japanci tradicionalno za Božić jedu u KFC restoranima, zbog reklame iz 1974.

Venecuela

Stanovnici ove južnoameričke države odlaze na ponoćnu Božićnu misu. Međutim, oni iz Karakasa do lokalnih crkava tradicionalno odlaze na rolšuama.

Grenland

Na Grenlandu se prave u najmanju ruku čudni Božićni specijaliteti. Jedan od njih je „mattak“, odnosno sirova koža kita poslužena sa salom. Kiviak je jelo napravljeno od 500 njorki koje se smeštaju u kožu foke, a zatim fermentišu sedam meseci.

Nemačka

Nemci kriju kiseli krastavac pod jelkom na Božić. Prvo dete koje ga pronađe, dobija poseban poklon.

Novi Zeland

Neki stanovnici Novog Zelanda ne kite jelke za Božić. Oni ukrašavaju drvo pohutukavu .

Ukrajina

Ukrajinci ne stavljaju obične kugle i girlande na jelku, nego paučinu i veštačke pauke.

Češka

Neudate Čehinje za Božić bacaju preko ramena sa kućnog praga svoju cipelu. Ako je vrh cipele kada padne uperen ka vratima, udaće se sledeće godine.

Estonija

U Estoniji je običaj da se na Badnji dan porodično odlazi u saunu.

Vels

U nekim velškim selima, na Badnji dan se odabere osoba koja će paradirati ulicama sa lobanjom kobile nataknutom na štap.

Island

Julska mačka navodno luta divljinama Islanda. One koji ne obuku za Božić novu garderobu, prema verovanju, proždire ovo mitsko čudovište.

Švedska

Od 1966. gradić Jevle ukrašava glavni trg figurom jarca napravljenom od pruća. Međutim, vandali je gotovo svake druge godine spale.

Takođe, u Švedskoj se za Božić skriva oguljen badem u središte prazničnog kolača. Onaj ko ga nađe, prema verovanju će se venčati sledeće godine.

Italija

Umesto Deda Mraza, deca u Italiji na Božić čekaju Befanu, dobru vešticu koja deci daje poklone.

Gvatemala

Svako domaćinstvo se pred Božić detaljno čisti, a prljavština skuplja na jednu gomilu ispred kuće i zajedno sa efigijom đavola spaljuje.

Slovačka

Najstariji muškarac u kući na Božić baca kašiku umočenu u poslasticu „loksu“ na plafon. Što se bolje zalepi, do će porodica imati više sreće u narednoj godini.

Kanada

Pošta u Kanadi prepoznaje adresu Deda Mraz, Severni pol, Kanada HOHOHO. Svako tako adresirano pismo se otvara, a pošiljalac dobija odgovor.

Izvor: B92, Huffington post
Foto: Flickr.com - Pietro Zuco

Pogledajte još