fbpx

Kako se topi bogatstvo: Koliko su razvodi koštali ruske milijardere

Potanjin, vlasnik Interosa i Norilskog nikla čije se lično bogatstvo procenjuje na oko 14,3 milijarde dolara, zatražio je razvod braka sa Natalijom sa kojom ima troje dece, što će ga verovatno koštati čak oko sedam milijardi dolara, preneli su mediji u Rusiji.

Kada se pre šest godina od druge supruge Irine, sa kojom ima petoro dece, razveo vlasnik Čelzija Roman Abramovič, morao je po odluci nadležnog suda da obešteti bivšu suprugu sa šest milijardi funti i da joj prepiše imanje i zamak u Saseksu, dva stana u Londonu i dvorac u Francuskoj.

Abramovič je napustio suprugu zbog veze sa 15 godina mlađom Dašom Žukovom sa kojom je dobio dvoje dece. Sa prvom suprugom Olgom, Abramovič ima jedno dete.

Iste 2007. godine razveli su se milijarder Danil Hačaturov i njegova supruga Ana, a njoj je posle razvoda pripalo 1,3 milijarde dolara.

Pokojni biznismen Boris Berezovski, koji se 2011. godine razveo od druge supruge Galine, platio je oko 250 miliona dolara za troškove obeštećenja.

Još jedan ruski milijarder sa prebivalištem u Velikoj Britaniji, Vladislav Doronjin, razišao se sa suprugom Ekatarinom 2009. godine, a povod za razvod bila je njegova afera sa fotomodelom Naomi Kembel. Doronjin je morao da isplati supruzi 10 miliona dolara.

Bivši vlasnik Uralkalija Dmitrij Ribolovljev, čije je bogatstvo procenjeno na oko devet milijardi dolara, razveo se 2008. godine od supruge Elene, ali budući da nije želeo da sa njom podeli novac, sud je 2010. godine doneo odluku o blokadi njegovih računa.

Pre tri godine brakorazvodnu parnicu zaključio je vlasnik Ruskog standarda Rustam Tarik, koji je preuzeo od takodje bogate supruge Tatjane prava na staranje o deci, a ona je njemu na ime razvoda platila 1,4 milijarde dolara.

Neke brakorazvodne parnice još su u sudu, a takav je slučaj bivšeg menadžera Jukosa Alekseja Goluboviča i Olge, majke njihovih troje dece, koji se od prošle godine sude oko podele bogatstva vrednog više od šest miliona funti.

Medvedev najavio veće naknade za razvod braka
Ruski premijer Dmitrij Medvedev najavio je pre dva dana da će razmotriti poslanički predlog da se višestruko uveća novčana naknada za razvod braka, pa bi umesto sadašnjih 400 rubalja (10 evra) mogla da košta 30.000 rubalja (1.000 dolara).

To svakako neće biti prepreka za ruske tajkune, ali u zemlji u kojoj se čak 60 odsto brakova završava razvodom, ova mera bi mogla da utiče na obične ljude da razmisle pre stupanja u brak, ocenio je ruski premijer.

Prema rezultatima ankete Sveruskog centra za istraživanje javnog mnenja, najčešći povodi za razvode u Rusiji su neverstvo (24 odsto) i siromaštvo (21), dok se medju drugim razlozima ističu svadja u porodici (19) i bolesti zavisnosti (16).

Izvor: 24sata

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.