Haime Algersuari predmet kritika i pre debija

BUDIMPEŠTA, 23. jula 2009. (Beta-AP) - Haime Algersuari iz Toro Rosoa postaće najmlađi vozač u istoriji Formule jedan, ali je zbog neiskustva već postao predmet kritika drugih vozača.

Algersuari je Španac i ima 19 godina, a danas je prvi put razgovarao sa novinarima od kada je imenovan za zamenu za 30-godišnjeg Francuza Sebastijana Burdea u timu Toro Roso.

"Znam da nisam baš iskusan, znam da nemam potrebnu kilometražu sa autom, ali zato sam ovde. Bolid mi je nov, takmičenje je novo, ali moram da učim. Moram da steknem iskustvo", rekao je Algersuari.

On će postaviti novi starosni rekord sa 19 godina i 126 dana, prestigavši dosadašnjeg rekordera, Novozelanđanina Majka Takvela za 57 dana.

Neki vozači nigu blagonaklono gledali na dolazak tinejdžera iz Renoove serije, među kojima je i Mark Veber iz sestrinskog tima Red Bul.

"Verovatno ne bih bio spreman sa 19 godina, da budem iskren, ali izgleda da danas mnogo ranije sazrevaju. Nisam nikada bio pristalica toga da Formula jedan bude poligon za učenje, ali izgleda da je upravo to ovih dana. Treba da ste spremni kada dođete u Formulu jedan, a ne da učite", rekao je Veber.

Algersuari će biti drugi Španac u prvenstvu, posle dvostrukog svetskog prvaka Fernanda Alonsa, koji je takođe debitovao sa 19 godina.

"Kako možete da odbijete priliku da vozite za Formulu jedan? To je nemoguće, to je velika šansa, životna šansa i mora se iskoristiti", rekao je Alonso.

Algersuari sledi Sebastijana Fetela i Roberta Kubicu, dvojicu mladih i hvaljenih vozača, koji su takođe direktno iz Svetske serije došli u F1.

"Radujem se što sam ovde, ali na kraju krajeva, to je samo još jedan automobil u mojoj trkačkoj karijeri i mom životu. Opušten sam, znam šta mogu i šta ljudi mogu da očekuju od mene. Na kraju, to su samo volan i dve pedale", rekao je tinejdžer.

Pogledajte još