Prvi dan Dis-patch-a

Dis patch festival, kao i svake godine, predstavlja muziku koja se gleda, sluša, oseća, a može i da se dodirne...

Ukratko – muzika za sva čula, koja dopire direktno do mozga, bez mnogo okolišanja.

Prve večeri, na otvaranju Dis patch festivala, ’’Pictoplasma’’ nam je predstavila najuspešnije i najsvežije video-radove character dizajna. To je bio jedinstven izbor kratkih filmova, muzičkih spotova i pokretne grafike. Muzika i slike su se preplitali i omogućili nam da se sretnemo s karakterima u trećoj dimenziji – plišanim lutkama, kartonskim modelima i bićima koji nigde drugo ne postoje osim u mašti.

Zatim Carsten Stabenow i Geert-Jan Holbijn predstavljaju svoj projekat – Staaplaat performans. Postavka se sastoji od 10 malih automobilskih gramofona, svaki sa svojim FM predajnikom. Zvuk dolazi iz seta radio-aparata koji primaju signale koji šalju automobilčići. Ono što je ovde posebno zanimljivo jeste da svaki automobilčić radi na baterije, pa to utiče, kako na brzinu zvuka, tako i na FM frekvenciju. U toj kakofoniji i histeriji zvukova, s vremena na vreme pojavljuju se i neke pesme koje predajnici uspevaju da uhvate. To su uglavnom narodne pesme koje se mešaju sa zvukom i šumom koji se trenutno proizvodi. Onda shvatate da nije samo poenta u smetnjama i nestabilnim porukama koje čine set nepredvidivim i teškim za kontrolisanje.

S obzirom da je projekat nastupao i na raznim festivalima među kojima su Sonar i Clubtransmediale, i u različitim zemljama, može da se zaključi da je svaki njihov set drugačiji, odnosno da zavisi od onoga što se na lokalnom radiju pušta. Onda set direktno komunicira sa muzičkom kulturom zemlje u kojoj se predstavlja, a zatičete sebe da vam je u isto vreme smešno i neprijatno što se ovaj eksperiment zvukova meša sa srpskom narodnom muzikom (koja nikako tu ne pripada). Set je bio svakako zanimljiv, ali visoki tonovi i šumovi na momente jaki i naporni, pa je ceo performans postajao težak, i ne baš prijatan za slušanje, ali svakako jedinstven, uzbudljiv i poučan.

Nada Veljković

Pogledajte još