Ukrajinska novinarka brutalno pretučena i bačena u jarak, opozicija traži hitnu istragu

Nepoznati napadači zaustavili su u blizini Kijeva vozilo Černovilove (34), polomili zadnje staklo i izvukli je iz automobila, a zatim je pretukli i ostavili u jarku, navedeno je u saopštenju policije, ne precizirajući da li je novinarka opljačkana.

Černovil je zadobila prelom nosa, kontuzovana je i prekrivena modricama, izvestio je dnevnik "Ukrajinska pravda".

Napad je izveden nekoliko sati pošto je Černovilova objavila članak o imovini najviših vladinih zvaničnika, preneo je Rojters.

Janukovič je osudio napad i postavio Vitalija Zakarčenka, ministra unutrašnjih poslova, za pronalaženje odgovornih lica.

Zakarčenko je rekao da su tri lica osumnjičena, a dva su zadržana u policiji.

“Pokušala sam da pobegnem, ali su me oni pratili. Ništa nisu rekli, samo su počeli da me tuku i udaraju po glavi”, rekla je Tatjana.

Vođa opozicione partije Svoboda, Oleh Tjanhjanbok pozvao je da se odmah pokrene temeljna i nezavisna istraga o pokušaju ubistva novinarke.

(old_image)


“Postoji snimak sa kamere iz automobile i mi imamo kopiju. Vlada neće moći da da izmanipuliše ovu istragu”,
rekao je Oleh.

“Na snimku se vidi da je u pitanju “porše”, vide se i registarske tablice. Vide se i lica počinilaca. Vidi se šta su uradili i kako su to uradili”, dodao je on.

Ovo nije prvi napad na aktiviste. Pro evropski aktivista je u utorak izboden u istočnom gradu Karkivu.

Kijev od kraja novembra potresaju demonstracije zbog odluke Janukovičeve vlade da ne potpiše Sporazum o pridruživanju sa EU. Na protestima se povremeno okupljalo više stotina hiljada ljudi, a Černovil je u više navrata držala govore pred demonstrantima.

Ukrajina je prošle sedmice postigla dogovor s Rusijom o ruskoj pomoći od 15 milijardi dolara i sniženju cene gasa.

Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović izrazila je duboku zabrinutost za bezbednost novinara u Ukrajini, posle napada na Černovilovu.

"Napadi na novinare ne smeju se tolerisati, napadači ne smeju da prođu nekažnjeni. Pozdravljam to što je predsednik Janukovič osudio napad i pozvao vlasti da hitno sprovedu detaljnu istragu kako bi priveli pravdi počinioce"
, navela je u saopštenju Mijatović.

Ona je ponovo pozvala ukrajinske vlasti da poboljšaju bezbednost novinara, koja se proteklih sedmica drastično pogoršala.

Izvor: Blic, aljazeera/ foto: AP/Sergei Chuzavkov

Pogledajte još