Hitovi "napadaju" Veneciju

Međunarodni filmski festival u Veneciji ove godine održava se po 66. put u periodu od 2. do 12. septembra. Biće prikazano niz zanimljivih naslova...

Prvi put nakon dve decenije Festival otvara italijanski film koji će se naći i među kandidatima za nagradu Zlatni lav. U pitanju je film "Baaria", reditelja Đuzepea Tornatorea, u kome su glavne uloge poverene Frančesku Sani i Margaret Mejd, dok se u ostalom delu glumačke ekipe nalaze i Monika Beluči i Mikele Plačido.

Tornatore, koji je 1990. godine dobio Oskara za film "Bioskop Paradizo" (Nuovo cinema Paradiso), izjavio je da "'Baaria' nije autobiografski film, već da je to njegova najličnija priča". Ujedno je ovo jedan od najskupljih italijanskih filmova svih vremena, čiji budžet iznosi 30 miliona dolara. 

Doušnik

Oskarovac Stiven Soderberg će predstaviti svoje filmsko ostvarenje "Doušnik!" (The Informant!). Filmi je nastao po istinitoj priči o najpoznatijem doušniku na svetu, a glavnu ulogu tumači višestruki Oskarovac Met Dejmon. Komedija/triler "Doušnik!" u naše bioskope stiže u novembru. 
Filmi "Kako smo preživeli rat" (Life During Wartime) reditelja Toda Solondza će takođe biti prikazan na Festivalu. Likovi u ovom filmu nose priču koja je zabavna, ali u isto vreme i tužna, oštra, gorka i nečuvena.

Na programu Festivala naći će se i animirana avantura –  film Vesa Andersona "Fantastični gospodin Lisac" (The Fantastic Mr. Fox) nastao po popularnoj dečijoj knjizi. Snažna glumačka imena poput Džordža Klunija, Meril Strip, Vilijema Defoa i Edrijena Broudija pozajmili su glasove junacima ovog filma. 
(old_image)

Zvezde, zvezde...

Dokaz da će ovogodišnji Venecijanski festival biti prepun zvezda jeste i prisustvo sledećih imena: Majkl Mur stiže sa novim dokumentarcem "Capitalism: A Love Story", zatim biće prikazan i film "The Road" Džona Hilkota sa Vigom Mortensenom i Šarliz Teron u glavnim ulogama, Džo Dante će predstaviti 3-D horor "The Hole", a Verner Hercog svoj pogled na kultni film Ejbela Ferare pod nazivom "Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans" sa Nikolasom Kejdžom i Evom Mendez u glavnim ulogama. I Ferara će doći u Veneciju s doku-dramom "Napoli, Napoli, Napoli".

Od španske kinematografije za očekivati je nastavak kultnog horora "REC", dok će se Francuzi predstaviti novim ostvarenjima Žaka Riveta (36 vues du Pic Saint Loup), Kler Deniz (White Material) i Patrisa Šeroa (Persecution). 

Venecija je omiljena stanica azijske kinematografije, a od naslova koji je u opticaju jeste "The Warrior and the Wolf" sa Megi Kju u glavnoj ulozi.

Takođe, mnoge će obradovati informacija da će verovatno biti prikazan novi film Džordža Romera "Zombieland", kao šesti nastavak serijala "Living Dead". U kategoriji "verovatno" je i komedija mozga iza serijala "Bivis i Bathed" – Majka Džadža: "Extract" sa Džejsonom Bejtmanom i Milom Kunis u glavnim ulogama. 

Debi Toma Forda

Međutim, ako nešto intrigira, onda je to rediteljski debi dizajnera Toma Forda, nekadašnjeg kreativnog direktora "Gučija", koji će se predstaviti dramom "A Single Man" u kojoj Kolin Firt glumi profesora koji pokušava da nastavi normalan život nakon smrti dugogodišnje životne partnerke. Pored Firta, u Fordovom filmu glume i Džulijen Mur i Metju Gudi.

(old_image)Šuška se da će na Lido možda svratiti Itan i Džoel Koen sa crnom komedijom "u njihovom fazonu" pod nazivom "A Serious Man" smeštenom u šezdesete godine prošlog veka.

Pored ovih, već na tizer intrigantnih ostvarenja, izuzetno raduje informacija da će se na Mostri 2009. godine predstaviti i nekoliko švedskih autora, od kojih već mesecima iščekujemo potencijalno animirano čudo "Metropia" Tarika Saleha. Ovo neobično ostvarenje biće predstavljeno van konkurencije na 24. nedelji kritike, pored još deset drugih iz Koreje, Italije, Francuske, Irana, Rusije i Irske.

Ako Venecija bude preplavljena, onda će "krivci" za to biti isključivo zvezde koje se već godinama s uživanjem odazivaju pozivu, ponekad hvaljenog a neretko i kritikovanog, direktora Festivala Marka Milera. 

Katarina Milovanović

Pogledajte još