Mladić 14. godina van domašaja pravde

BEOGRAD, 24. jula 2009. (Beta) - U subotu se navršava 14 godina od kada je Tribunal u Hagu podigao optužnice protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i bivšeg komandanta Vojske RS (VRS) generala Ratka Mladića.

Karadžić je uhapšen 21. jula ove godine, a Ratko Mladić je i dalje u bekstvu. Prvu optužnicu protiv njih Tribunal u Hagu podigao je 25. jula 1995. za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Četiri meseca kasnije taj sud podigao je drugu optužnicu za zločine u Srebrenici, koja Karadžića i Mladića tereti za genocid i zločine protiv čovečnosti, počinjen pošto je VRS zauzela taj grad. Optužnice protiv njih razdvojene su 14. oktobra 2002. kada je Tribunal otpečatio izmenjenu i dopunjenu optužnicu protiv Karadžića, koja ga tereti za genocid, saučesništvo u genocidu nad bosanskim Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH i druge zločine.

U novembru te godine Haški tribunal objavio je izmenjenu i dopunjenu optužnicu protiv Mladića, koja ga tereti za genocid nad bosanskim Muslimanima i u kojoj su sažete dve optužnice koje su do tada postojale. Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. Ratko Mladić je ukazom bivše predsednice RS Biljane Plavšić u oktobru 1996. smenjen sa dužnosti komandanta VRS, a potom penzionisan.

Poslednji intervju Mladić je dao agenciji Rojters 16. aprila 1999. da bi odgovorio na optužbe tadašnjeg britanskog ministra odbrane Džordža Robertsona da je umešan u rat na Kosovu. Prema pisanju medija, Mladić je po prestanku aktivne vojne službe živeo u Beogradu, gde se pojavljivao i na nekim javnim mestima.

Pogledajte još