Kako da (p)ostanete mršavi preko zime?

Šta nam još donosi zima? Zima nam još donosi mnogo manje kretanja nego u drugim godišnjim dobima i povećanju apetita usled perioda praznika i raznovrsnih prazničnih trpeza. To znači da povećavamo mogućnost da dobijemo koji kilogram više i da odeća postaje sve tesnija. Pročitajte kako da pobedite ovaj "krizni“ period...

1. Povećanje apetita – Najbitniji i najčešći razlog svakog povećanog kilograma na vagi, uglavnom neplaniranog i nesvesnog. Novogodišnja, božićna i porodična slavlja ne mogu da proteknu bez slanih i slatkih specijaliteta, od masnih mesa do najslađih kolača. Previše slana i slatka hrana doprinosi povećanom unosu tečnosti, i to najmanje vode, a najviše gaziranih sokova i alkoholnih pića. Iako zvuči i izgleda primamljivo, treba biti umeren i stvoriti svest da velika količina takve hrana i pića šteti zdravlju i telu. Ako ste već preterali, sledećih nekoliko dana birajte svaki zalogaj i budite savesni prema sebi.

2. Nedostatak kretanja (hipokinezija) – Ovo je globalni problem celokupne ljudske populacije, a mi ćemo ga iskoristiti kao bitan faktor u nagomilavanju kilograma preko zime. Hladno vreme , sneg i ledena kiša nas onemogućavaju da se krećemo više nego u ostalim godišnjim dobima. To jeste razlog, ali neopravdan. Ako niste vežbali ranije, zima je idealan period da počnete i motivišete sebe da živite zdravije, da se osećate bolje i lepše izgledate. Za one koji već vežbaju, a skloni su gojenju, treba malo da pojačaju trening, time će dodatno ubzati metabolizam i „zaštititi od napada“ prazničnih trpeza.

3. Zatvoreni prostori – Provođenje vremena u zatvorenim, zadimljenim i zagušljivim prostorima je povećano u toku zimskog perioda, a time možemo da ugrozimo funkcionisanje disajnih puteva i organa. U prostorijama gde ima aktivnih pušača cigareta postajemo automatski pasivni pušač, dok u prostorijama u kojima je suv vazduh zbog prejakog grejanja možemo da dehidriramo. Zato ugrabite svaki trenutak lepog zimskog vremena i udahnite čist vazduh, pluća će vam biti zahvalna. Ako pri tom odete u šetnju ili očistite sneg ispred zgrade ili kuće, celo telo će vam biti zahvalno. Ako što više vremana provodite u vežbanju duha i tela, tada će vam i zdravlje biti zahvalno.

Savet:
- Unosite što kvalitetniju hranu kroz različite vrste mesa (pileće, ćureće ili riba), voće (sveže), povrće (sveže ili kuvano), tečnosti (voda, čajevi i sveže ceđeni sokovi od voća i povrća)
Izbegavajte masno meso, preslanu i preslatku hranu, alkohol i gazirane sokove
- Što više se krećite kroz vežbanje na različite načine
- Udišite što svežiji vazduh van grada, na treningu, na selu ili planini. Pridržavajte se ovih saveta i bićete ili ostati fit. Rezultat je zagarantovan
- Ključ svakog uspeha u životu je disciplina, zato se što predisciplinujte!

Izvor: Super žena
Foto: Morguefile

Pogledajte još