Devet godina od razornog cunamija u Indijskom okeanu u kom je poginulo više od 230 hiljada ljudi

Potres jačine čak 9,1 po Rihterovoj skali sa epicentrom pored indonezijskog ostrva Sumatre izazvao je tog kobnog jutra 26. decembra 2004. i do 30 metara visok talas koji je pogodio 14 država i u njima odneo više od 230 hiljada života.

Najteže su bili pogođeni Indonezija, Šri Lanka, Indija i Tajland, a snaga oslobođena u potresu bila je ravna onoj 1500 atomskih bombi kakva je bačena na Hirošimu. U zemljama gde zapadnjaci dolaze na letovanje, a siromašno stanovništvo jedva preživljava, smrt nije štedela nikoga.

Desetine hiljada ranjenih, milioni ljudi bez domova i štete u milijardama dolara. Među stradalima je bilo mnogo turista koji su božićne praznike provodili na idiličnim lokacijama širom pogođenih područja. Poginulo je 70 hiljada djece.

Uzrok potresa bilo je spuštanje morskog dna, odnosno povlačenje indijske pod burmansku tektonsku ploču. Od ovog tragičnog događaja sastav uzbunjivanja od cunamija podignut je na viši nivo kako bi naučnici mogli predvideti katastrofe, ali nemoć pred razornom snagom prirode pokazao je i slučaj cunamija koji je pogodio područje japanske Fukušime nekoliko godina kasnije.

Izvor: index/ foto: AP

Pogledajte još