MSP Rusije: Pregovori Srbije i EU neće uticati na Južni tok

To potvrđuju i nedavne izjave srpskih predstavnika, koji su ponovili spremnost Beograda da nastavi radove na Južnom toku u skladu sa usvojenim planom, istakao je Lukaševič, odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentariše spekulacije nekih stranih medija da bi pregovori o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, čiji je početak planiran za januar 2014. godine, mogli da ometu izgradnju gasovoda Južni tok na teritoriji te zemlje.

On je podsetio da se realizacija projekta, uključujući i teritoriju Srbije, odvija se po planu, objavljeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Dana 24. novembra 2013. godine održana je ceremonija početka izgradnje srpskog dela gasovoda uz učešće rukovodstva Srbije i visokih ruskih zvaničnika, Lukaševič je dodao da visoko ceni nivo rusko-srpske saradnje u projektu Južni tok na osnovu međuvladinog sporazuma o saradnji u oblasti nafte i gasa iz 2008. godine.

Taj projekat ima ozbiljan značaj za celu Evropu. Njegov ključni cilj je da obezbedi obimne i pouzdane isporuke ruskog gasa potrošačima u mnogim zemljama i jačanje međunarodne energetske bezbednosti, podsetio je Lukaševič.

Izvor: 24sata

Pogledajte još