Pogledajte svoja stopala i saznajte da li imate neku bolest

"Naša stopala će prva da budu na udaru ako dođe do problema u nervnom sistemu, jer su najudaljenija od srca i kičme", objašnjava dr Karolin Mekalon.

Evo još jednog razloga da ih nikada ne ignorišete – jako su kompromitujuća kada je naše telo ugroženo, jer krv prvo ide do unutrašnjih organa, a tek potom ekstremiteta.

Stopala i prsti bez dlaka: Ozbiljni problemi s cirkulacijom
Tokom sezone sandala nisu estetski privlačne, ali dlake na prstima i stopalima dobar su znak. Iznenadan gubitak istih mogao bi da znači da stopala ne dobijaju dovoljno krvi kojima bi se održavao rast dlačica.

Česti grčevi: Dehidratacija i nedostatak hranljivih materija
Povremeni grčevi mogli bi da ukazuju na ozbiljne probleme poput loše cirkulacije i problema s nervima, ili nešto bezopasnije poput nedostatka hranjivih materija. Ako vežbate, svakako pijte puno vode, jer dehidratacija često dovodi do grčeva. Takođe možete da povećate unos kalijuma, magnezijuma i kalcijuma. Najbolje bi bilo da potopite noge u topu vodi i podižete stopala prema gore, nikako prema dole.

Rane koje ne mogu da zarastu: Dijabetes ili rak kože
Tvrdokorne rane upućuju na dijabetes. Nekontolisane količine glukoze u krvi dovode do oštećenja živaca u nogama, što znači da ni najmanju posekotinu, ubod ili ranu nećete da osetite. A ako dođe do infekcije, najgori scenario je amputacija. Rane koje ne zarastaju mogu da ukazuju na rak kože. Melanom može da se pojavi bilo gde na koži, čak i između prstiju, pa zato redovno pregledajte kožu.

Stalno hladne noge: Hipotireoza
Najčešći znak slabe štitne žlezde su stopala koja ne mogu da se ugreju. Ako imate više od 40 godina, velika je verovatnoća da niste ni svesni problema sa štitnom žlezdom. Nažalost, hladna stopala su u tom slučaju najmanji problem – hipotireoza može da uzrokuje i gubitak kose, umor, neobjašnjeno debljanje i depresiju.

Odjednom natečeni nožni palac: Giht ili drugi upalni problemi
Iznenadno oticanje, crvenilo i natečenost zglobova zahtevaju hitnu lekarsku pomoć. Tipični uzroci mogu biti giht, upalni artritis, infekcija ili trauma.

Utrnuće: Periferna neuropatija ili uklještenje živca
Ukočenost u obe noge poznata je kao periferna neuropatija, najčešće uzrokovana dijabetesom, hroničnim alkoholizmom ili kao nuspojava hemoterapije. Osim toga, noge trnu kao posledica dugogodišnjeg nošenja obuće koja nije udobna.

Deformacije stopala: Nasledna loša struktura stopala
Ako ste mislili da ste deformacije dobili samo zbog nošenja visokih potpetica, niste u pravu. Deformacije su zapravo znak manjkave strukture stopala koja je često nasledna i samo donekle pogoršana neprikladnim cipelama. Takve deformacije mogu da budu bolne i ružne, ali jedini način da ih se rešite jeste operacija.

Bolovi u peti: Plantarni fascitis
Ne možete da pogrešite – lako ćete prepoznati oštar bol u peti kada ustajete iz kreveta ili se dižete sa stolice. Reč je o istegnuću ligamenata koji podupiru luk pete.

Svrab ili ljuštenje kože: Gljivična infekcija
Najčešći simptom gljivične infekcije su svrab i ljuštenje kože, a možete ih tretirati kremama protiv gljivica a dobro će vam doći i držanje nogu na hladnom i suvom koliko je moguće tokom dana. Ako nisu u pitanju gljivice, možda je reč o ekcemu ili psorijazi.

Žuti nokti: Gljivice ili preterani pedikir
Žuti nokti mogu da nastanu i ako mesecima bez prekida stavljate lak za nokte. Ako su pored toga i lomljivi ili se listaju, verovatno imate gljivičnu infekciju.

Izvor: 24 sata

Pogledajte još