I najzaposlenijima je potreban odmor

Ono što bi trebalo da prihvatite, shvatite i naučite je da će vam slobodan dan ili nekoliko dana odmora doneti više koristi nego kada biste to vreme uobičajeno radili. Praznici samo što nisu, pa je i pravo vreme da prihvatite činjenicu da morate na odmor.

Prvo, odmor sigurno povećava produktivnost. Niko ne može biti usredsređen i pun energije za posao 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji.

Time što se odvojite od posla, energiju usmeravate na druge stvari i na drugačiji način i povratak redovnim poslovima će biti svežiji, više ćete moći da uradite u jedinici vremena.

Dokaz za to su sredine i kulture gde zaposleni češće odlaze na odmore – podaci govore da su daleko produktivniji po satu rada. Tačnije, zaključak je da koliko radite, toliko treba i da odmarate. Pola pola.

Priznajte koliko vam se puta desilo da nemate rešenje za problem na poslu, a sutrašnje jutro vam ga donese i to pod tušem?

Ništa to nije neobično niti je naučni fenomen – za ovakve situacije kriv je hormon dopamin kojeg naučnici inače smatraju krivcem za kreativnost. A dopamin se luči kada se dobro osećate i kada ste relaksirani.

Zato, ako vaš posao traži kreativnost (a kreativan može biti svaki), priređujte sebi male i velike odmore i to tako da što više uživate. Dani koji slede su prava prilika za relaksaciju.

Ako vam neko želi uspešnu i blistavu karijeru, onda vam mora poželeti i kvalitetan odmor.

Bar nekoliko dana ovih praznika provedite bez kompjutera. Provedite vreme sa porodicom i najbližima, odmarajte, pričajte o lepim temama, smejte se i posao spakujte u posebnu fioku (što u glavi, što u radnom stolu).

Kad se vratite, sigurno vam neće manjkati energije, ideja, motivacije i godina će početi u velikom stilu.

Izvor: 24 sata
Foto: Morguefile

Pogledajte još