Šest saveta kako da učvrstite ljubav

Budite prijatelji
Svaka zdrava veza mora u osnovi da ima prijateljstvo, skriveno ispod romantičnih osećaja. Tretirajte partnera sa pažnjom i poštovanjem kakvu posvećujete bliskim prijateljima. Podržavajte i slušajte jedno drugo i smejte se zajedno. Nemojte da dopustite bezobrazluk i nepoštovanje!

Ostanite povezani
Parovi moraju da provode mnogo vremena zajedno. Ne morate zajedno da provodite baš svaki slobodan trenutak, ali je bitno da ih ne izbegavate i da se vaša veza ne svodi na povremeno ćaskanje. Iako nema tačno definisanog vremena koje je poželjno, svakako bi trebalo barem pola sata dnevno da posvetite razgovoru i intimnosti sa partnerom.

Zadržite fizičku prisnost
Fizička bliskost je prirodan i zdrav nastavak ljubavne veze ali su naše fizičke potrebe često gurnute u drugi plan zbog obaveza koje imamo i koje nas umorne nokautiraju svakog dana. Vi i vaš partner bi trebalo da budete svesni da treba da radite na održavanju fizičke bliskosti. Ostavite nakratko prljavo posuđe, mejlove i posvetite se samo jedno drugom. Pojačajte doživljaj senzualnom muzikom, svetlima sveća i mirisnim uljima.

Ugađajte jedno drugom
Neka lepa izjava ili kompliment upućeni partneru ili sitnica kao prijatno iznenađenje trebalo bi svakodnevno da budu prisutni u vašem životu. Tim postupcima ćete ponovo jedno drugo da podsetite koliko se volite i koliko vam je do veze stalo. Uvek je lepo znati da je neko uprkos svim svojim obvezama i poteškoćama mislio na vas i to koliko jedva čeka da vas opet vidi, zagrli, poljubi. Nemojte samo da zaboravite da koliko vi to volite, toliko to voli i vaš partner.

Svađajte se pametno
U svakom odnosu pa i u onom romantičnom, svađe su neizbežne. Nije uopšte bitno koliko se svađate niti zbog čega se svađate, bitno je kako se svađate. Nemojte se svađati više od 10 minuta jer ćete nakon toga potpuno izgubiti živce i samo ćete se ponavljati. Još jedna bitna stvar je da se držite suštine problema. Nemojte tokom svađe da nabrajate sve što vam smeta i što partneru zamerate, a što nema apsolutno nikakve veze s uzrokom svađe.

Održavajte samosvesnost
Veoma je bitno da u vezi ne zaboravite ko ste. Svako mora da nauči da balansira između potreba koje oseća kao pojedinac i onih koje oseća kao deo jednog para. Imajte svoje slobodno vreme, imajte i vreme koje provodite sa partnerom. Bitno je samo da su ta vremena u ravnoteži. Popustite li jednom od njih više, naći ćete se u problemu. Ukoliko previše vremena provodite sami to će vas udaljiti od partnera, a ako postanete previše zavisni od partnera i vremena koje provodite s njim, mogli biste da zaboravite ko ste. Nemojte da se bojite da radite na prijateljstvima i interesima koja vaš partner sa vama ne deli. Dok god uz to imate vreme koje kvalitetno provodite s njim, imate apsolutno sve!

Izvor: 24 sata
Foto: Morguefile

Pogledajte još