fbpx

Plate funkcionera u BiH preko 20.000 evra

Prema tim podacima, plate pojedinih bosanskih funkcionera za mart, april i maj ove godine dosežu i više od 40.000 maraka (oko 20.000 evra).

Bivši direktor farmaceutske kompanije Bosnalijek Nedžad Polić u martu je primio platu od 14.927 maraka, dok je za maj "osvojio premiju" zbog čega mu je isplaćeno 41.761 maraka.

Bivši komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Glibić u aprilu je dobio platu od 24.025 maraka, dok je članu Uprave Sarajevo osiguranja Izetu Jeliću isplaćeno 19.907 maraka (oko 10.000 evra).

Tako je svega stotinjak zvaničnika i direktora preduzeća u Federaciji BiH, za tri meseca naplatilo ukupno 2,3 miliona maraka (oko 1,2 miliona evra) na ime plata.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić ocenio je da su plate nekih funkcionera u Federaciji BiH "bezobrazno visoke za uslove u kojima živimo".

"Koji su to rezultati poslovanja koji mogu opravdati tako visoke plate posebno ako se uzmu u obzir pokazatelji da su neke od tih firmi stalni ubitaši te da se stalno traži način kako da se njihovi gubici saniraju", rekao je Nikšić novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim rečima, plata premijera Federacije sigurno nije ni među 1.000 najviših plata u BiH.

U BiH ima oko pola miliona nezaposlenih, a prosečna neto plata iznosi 828 maraka ili oko 430 evra, zbog čega su informacije o izuzetno visokim platama izazvale veliku pažnju u medijima i javnosti.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.