U toku godnie na posao vraćena 51 trudnica

Peruača je novinarima u Beogradu rekao da je Inspekcija utvrdila i nepravilnosti kod Alfa banke koja je učinak jedne radnice ocenjivala i u periodu koji je provela na trudničkom bolovanju.

"Konstatovano je da je došlo do određenih kršenja Zakona o radu, pre svega diskriminacija prilikom ocenjivanja zaposlenih. Razlog za proglašenje za tehnološki višak bila je ocena za rad kada je zaposlena bila na trudničkom bolovanju, kada nije imala ravnopravni status kao i svi ostali"
, kazao je Peruača.

On je naveo da će u ovom slučaju biti pokrenut i prekršajni postupak.

Direktor Inspekcije rada bio učestvovao je danas na sastanku u Skupštini Srbije koji je organizovao predsednik parlamenta Nebojša Stefanović, a povodom slučaja Alfa banke koja je rešila da za tehnološki višak proglasi trudnicu staru 39 godina, u poodmakloj, rizičnoj trudnoći i još jednu porodilju.

Predsednik parlamenta rekao je da je na sastanku predstavnike Alfa banke zamolio da promene svoju odluku.

"Nismo postigli konačan dogovor ja sam ih zamolio da se ove žene vrate u status koji su imale pre ukidanja ovog rešenja", kazao je Stefanović.

Predstavnici Alfa banke se posle sastanka nisu obraćali novinarima.

Stefanović je istakao da on ne može da prejudicira odluku menadžmenta banke, ali da je u razgovoru istakao šta je politika države i skupštine - podrška ženama, deci, porodiljama i trudnicama, da je to stvar koja nam je kao društvu veoma važna i da moraju da shvate da je duh zakona takav da mi moramo da interevnišemo.

Predsednik skupštine je dodao da je osećao kao svoju dužnost i potrebu da interveniše, kao i da je predstavnike banke upitao da li ne misle da je plava koverta koju su te dve trudnice dobile sa obaveštenjem da praktično gube posao, dodatan stres kojem ne bi smele da budu izložene.

“Bez obzira na ishod moje molbe, obezbedili smo da one tokom prodiljskog odsustva i nege deteta imaju sva prava koja im pripadaju i to je dobra stvar. Ovde se ne radi o tome da li je pronađen ovakav ili onakav način da one budu proglaše tehnološkim viškom, pa da, kada se vrate na posao za nekoliko meseci budu otpuštene, već da pokušamo da ženu koja je u šestom mesecu trudnoće, ima 39 godina i rizičnu trudnoću zaštitimo”, rekao je Stefanović.

On je novinrima preneo da je predstavnicima banke rekao da pokušaju da se stave u poziciju te dve trudnice.

Direktor Inspektorata Peurača rekao je da ta inspekcija kao prioritet ima i rad na sprovođenju zakonskih odredbi gde se štite trudnice i porodilje.

“U ovom slučaju Inspekcija rada je izvršila nadzor kod poslodavca, kod Alfa banke, i konstatovala da je došlo do određenih kršenja Zakona o radu, pre svega u smislu disksriminacije pri ocenjivanju zaposlenih”, rekao je Peurača.

On je precizirao da je jedan od glavnih razloga za proglašenje te dve žene za tehnolosksi višak bila ocena koju su dobile kada su bile na trudničkom bolovanju.

Prema njegovim rečima, kada zapisnik u potpunosti bude gotov, verovatno će biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Peurača je takođe naveo da je Inspekcija u prethodnom periodu učinila sve da zaštiti trudnice i porodilje, da je do sada 51 trudnicu i porodilju koja je izgubila radni odnos kod poslodavaca vratila na radno mesto, a da je za jednu trudnicu donela rešenje da se odlaže rešenje o otkazu.

“Međutim, poslodavac nije hteo da izvrši takvo rešenje i protiv njega smo podneli zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, a tu su predviđene i adekvatne kazne”
, zaključio je Peurača.

Izvor: B92

Pogledajte još