Top 10 najgorih telefona u 2013. godini

Foto: Jae C. Hong / Associated Press

U najvećem broju slučajeva ovi smartfoni imaju problem sa zastarelim operativnim sistemom ili softverom, dok drugi jednostavno ne zadovoljavaju svojim performansama. Sastavili smo listu 10 smartfona koji su lansirani ove godine, a koji iz određenih razloga nisu opravdali očekivanja i nisu ostvarili uspeh na tržištu iako su imali sve predispozicije za to.

Alcatel Authority

(old_image)

Iako se radi o bazičnom smartfonu, koji bi mogao poslužiti početnicima kao uvod u upoznavanje sa Android operativnim sistemom, na tržištu svakako ima boljih izbora od Alcatel Authority modela. Zastareli softver (ko još koristi Android Gingerbread?) i neinventivan hardver sa izuzetno sporim procesorom retko koga će privući. Jedina svetla tačka je čvrst dizajn i Muve Music mogućnost preuzimanja pesama.

Pantech Perception

(old_image)

Na papiru, Pantech Perception je izgledao kao odličan uređaj sa velikim ekranom od 4,8 inča, kamerom od 8MP, dvojezgarnim procesorom... Ono što ovaj model odbija od preporuke za kupovinu jeste, sada već zastareli, Android 4.1 operativni sistem (uzgred, Pantech nije obezbedio nikakav novi apdejt softvera za ovaj model). Kada se u obzir uzme i cena od oko 400 dolara, ovo je svakako smartfon za izbegavanje.

Kyocera Hydro Edge

(old_image)

Kyocera smartfoni se gotovo uvek nađu na godišnjim listama najgorih modela, a ni ova godina nije izuzetak. Model Hydro Edge je vodootporni smartfon, sa specifikacijom koja ne zadovoljava aktuelne standarde kada su smartfoni u pitanju. Ekran sa 720p rezolucijom, 1GHz procesor, kamera od 5MP i prevaziđeni Android 4.1 su stvari koje će malo koga privući.

BlackBerry Q10 i Z10

(old_image)

Kanadska kompanija BlackBerry je ove godine imala velike planove sa svojim BlackBerry 10 operativnim sistemom i prva dva smartfona lansirana uz ovaj OS su bili modeli Q10 i Z10. Međutim, ispostavilo se da je ovo bio početak kraja kompanije, jer je prodaja ovih smartfona bila previše loša. Specifikacije uređaja su bile solidne, ali u konkurenciji jeftinijih i pouzdanijih Android modela BlackBerry nije mogao da izdrži pritisak i tržišne trendove.

HTC First

(old_image)

Telefon koji je najavljivan kao prvi Facebook smartfon je bio sve samo ne uspešan. Popularna Facebook društvena mreža je imala velike planove da osvoji smartfon tržište sa Facebook Home servisom, koji je debitovao na HTC First telefonu. Međutim, servis, a sa njim i sam telefon nisu kod publike proizveli reakciju kakvoj se Facebook nadao, a samim tim i smartfone je postao potpun promašaj. I pored solidnih specifikacija HTC First je imao mizernu prodaju i malo je falilo da bude diskontinuiran.

Nokia Lumia 900

(old_image)

Ne, Nokia Lumia 900 nikako nije loš smartfon. Ali njegova velika mana je Windows Phone 7 operativni sistem, koji je sa pojavom "osmice" izgubio svaki smisao, a naredne godine nas već očekuju i novije verzije Windows Phone 8 operativnog sistema. Rekavši ovo, savetovaćemo vas da se svakako klonite Windows Phone 7 uređaja jer Nokia Lumia linija sa Windows Phone 8 platformom u ovom trenutku nudi pregršt modela koji vas neće ostaviti ravnodušnim.

Samsung Galaxy Ace Duos

(old_image)

Dual-sim smartfoni (modeli koji imaju mogućnost ubacivanja dve SIM kartice) su izuzetno popularni, međutim, treba voditi računa o izboru i ovakvih modela. Samsung Galaxy Ace Duos je jedan od modela koje svakako treba izbegavati. Razlozi su brojni - restartovanje bez razloga, pregrevanje, mala količina memorije i slab procesor su samo neki od njih. Plus, potrebna je čitava večnost kako bi se napunila baterija ovog telefona.

Ubuntu Edge

(old_image)

Ovom smartfonu sigurno nije mesto na listi najgorih, jer on to svakako nije. Ali recimo da ga možemo svrstati u najveća razočarenja. Canonical, kompanija koja stoji iza ovog prilično revolucionarnog smartfona, je na Kickstarteru postavila cifru od 32 miliona dolara za fundiranje sredstava za puštanje smartfona u proizvodnju. Cifra nije skupljena iako je postignut rekord u fundiranju na Kickstarteru. Proizvodnja Ubuntu smartfona je odložena, a Canonical je nastavio da radi na Ubuntu Touch operativnom sistemu koji će se pojaviti na smartfonima narednih godina.

Motorola Moto X

(old_image)

Motorola je svoj Moto X smartfon promovisala kao jedan od vrhunskih novih Android uređaja početkom godine. Cilj je bio da ovaj uređaj pomeri stanje na tržištu, gde se sve vrtelo oko Samsung Galaxy linije uređaja. Motorola i Google su u avgustu predstavili Moto X, a u septembru je smartfon pušten u prodaju po ceni od 199 dolara. I pored pristupačne cene, hardverska ponuda uređaja je bila previše slaba u odnosu na konkurenciju. Smartfon je jednostavno zakasnio sa pojavom na tržištu i bukvalno je "progutan" u moru sličnih ili boljih uređaja.

Apple iPhone 5C

(old_image)

Niste očekivali Apple na ovoj listi? Nismo ni mi, ali "jeftiniji" iPhone jednostavno nije ispunio očekivanja. Prvo, cena od 550 dolara je daleko od jeftinog, posebno kada se u obzir uzmu specifikacije koje iPhone 5C donosi. Apple je svoje korisnike navikao na skupe i kvalitetne modele, a model 5C sa plastičnim kućištem i neinventivnim hardverom nikako ne odgovara Apple standardima. Stoga i ne čudi da je najnoviji i jači iPhone 5S višestruko nadmašio model 5C po prodaji - toliko, da je u jednom trenutku Apple prekinuo sa proizvodnjom i isporukom svog jeftinog modela.

B.J.

Pogledajte još