Zaječarci u centru međunarodnog skandala koji je uzdrmao Rumuniju

Foto: CINS

Trojica Zaječarca su, bar preko svojih preduzeća, u međunarodnom skandalu koji su istraživali novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CINS), učestvovali u pranju novca i to milionskim svotama. Jedan od njih je u zatvoru i ima problem sa drogom, drugi “nije cvećka”, ali je daleko od milionera, a treći je tajanstveno odsutan.

Ispostavilo se da su preuzimali ili osnivali firme za naknadu od hiljadu evra, a jedan od njih tvrdi i da mu je zloupotrebljen pasoš.

Fiktivni poslovi

U Zaječaru živi i Goran Prvucović, vlasnik firme “Kadok Interprest” sa sedištem u Ploeštiju, protiv koga se u Rumuniji vodi istraga. Odsutan je. Njegova kompanija kupila je od različitih prodavaca robu za više od 12,6 miliona evra i isporučila za 11,7 miliona. Poslovne operacije su bile fiktivne, a firma nije imala zaposlene. Doznačeno im je preko 200.000 evra od “Rosia Montana Gold Corporation” iz Kanade. Zbog te transakcije je protiv kanadske kompanije pokrenuta istraga. Tužilac pretpostavlja da je i ta firma fantomska i da se koristi za pranje novca. Toj firmi je, inače, dodeljena koncesija za iskopavanje rumunskih nalazišta zlata, najvećih u Evropi. Zvaničnici kanadske rudarske firme tvrde da su od Prvucovićeve kompanije kupili odeću.

Bivši savetnik rumunske vlade Marsel Pavaleanu, zajedno sa dvojicom poznatih mafijaša i ćerkom predsednika prahovskog Okružnog veća, terete se da su sa saradnicima utajili pa oprali 35 miliona evra poreskog novca. Rumunsko tužilaštvo istražuje desetine firmi, među kojima i fantomske kompanije čiji su vlasnici, baš svi, iz dela Zaječara koji se naziva Beli breg.

"Nekad sam mu bio deda. Već dvadeset godina ne živi ovde, otišao je, niti znam gde je, niti šta je... Nemam ja više unuka"
, kaže Boris Jotov, deda Nemanje Pavlovića, vlasnika dva rumunska preduzeća sa ogromnim obrtom.

U telefonskom razgovoru, Nemanjin otac Zoran je potvrdio da mu je sin u zatvoru zbog krađe.

"Malo krađe, malo droga i tako"
, rekao je.

Nemanja je pre tridesete, pored 86 krivičnih prijava protiv sebe, „stekao“ i dve fantomske kompanije u Rumuniji - “Alex Design” iz Ploeštija i “Kult Premium Design” zajedno sa još jednim Zaječarcem Nikolom Đorđevićem. Obe su pod istragom zbog sumnje u utaju poreza i pranje novca. Od 2011. do 2013. godine “Alex Design” je primila 5,29 miliona evra, dok se “Kult Premium” zadužila za 3,26 miliona.

Rumunske vlasti ne mogu do Pavlovića. Nisu mogli ni novinari CINS-a zbog spore i komplikovane procedure intervjuisanja u zatvorima.

Nemanjin otac tvrdi da je njegov sin pre dve ili tri godine dva puta putovao u Rumuniju: “Išao je u Bukurešt i Ploešti. Preuzeo je firme, a da nije uradio ništa i za uzvrat je dobio 1.000 evra.”

„Nisam ni ja cvećka“, kaže smejući se Nikola Đorđević (38), još jedan zaječarski vlasnik rumunskih kompanija sa višemilionskim prometom. On je vlasnik još jedne kompanije umešane u slučaj Pavaleanu - “Radu Motors SRL”. Ni ova kompanija nije imala nijednog zaposlenog u 2008. godini, a prijavila je promet od oko 2,6 miliona evra i napravila dug od oko 3,5 miliona.

Đorđević ne odaje utisak da je milioner. Poriče je da ima bilo šta sa firmama u Ploeštiju ili Nemanjom Pavlovićem:

"Nemanju znam iz mladosti, ali površno. Živeo je u komšiluku. Nismo imali nikakve poslove zajedno. Nemanja je proveo više od deset godina u zatvoru. On je kriminalac sa pedigreom!
rekao je.

Đorđević tvrdi da je nekome dao svoj pasoš zbog američke vize i da mu je verovatno nakon toga ukraden identitet:

"Taj čovek mi je rekao da je izbio neki požar u agenciji za vize i da je pasoš izgoreo."


Blic/CINS

Pogledajte još