Vozilo budućnosti srpskog dizajnera nagrađeno u SAD

Na najprestižnijem godišnjem američkom konkursu “Mišlen čelindž dizajn”, u organizaciji kompanije “Mišlen SAD”, Luković je osvojio nagradu u konkurenciji od 1.000 takmičara iz celog sveta za koncept futurističkog autonomnog vozila “tvin vej” (Twin way) koji će biti predstavljen na najvećem američkom Salonu automobila u Detroitu (13- 26. januar).

Stručni žiri od 10 članova, koji su činili šefovi dizajnerskih studija „Dženeral motorsa“, „Mercedesa“, „Forda“, „Honde“, „Nisana“ i „Hjundaija“ sa predavačima sa elitnih američkih univerziteta za dizajn, izabrali su Lukovićevo rešenje na temu takmičenja “Dvojnost i autonomija automobila sutrašnjice”.

Dizajn omogućava da se “tvin vej” kreće u oba smera, zbog čega nema klasičan prednji i zadnji deo

"'Tvin vej' sa svojim tehničkim karakteristikama kao što su: automatsko prepoznavanje pešaka, saobraćajnih znakova i semafora, prepoznavanje topologije terena i vremenskih uslova, automatsko kočenje i ubrzanje… pomaže svojim putnicima i ostalim učesnicima u saobraćaju da se kreću mnogo efikasnije i sigurnije"
, opisuje Luković svoj rad za Blic.

Ovaj mali MPV (višenamensko vozilo) nudi mogućnost daljinskog komandovanja i kontrole nad vozilom preko smart telefona ili tablet računara putem inovativnog “I-drajv” sistema u manuelnom ili autonomnom režimu vožnje.


Blic

Pogledajte još