fbpx

Užičani sedam dana pili kancerogenu vodu!

Foto: Wikipedia

Građane uspaničene vešću da je voda zbog pojave algi na jezeru Vrutci hemijski neispravna dodatno su uzbunila dva različita datuma plasirana od dve institucije.

Najpre je dr Olivera Janjić iz Zavoda za javno zdravlje prekjuče kazala da je voda u kojoj su izolovane cijanobakterije uzorkovana 23. decembra. Institut „Batut“ naveo je da je voda uzorkovana još 20. decembra!?

"Imali smo 20. decembra naznake da su prisutne alge, istog dana uzorkovali 100 litara vode. Postupak pripreme je trajao do 23. kada je „Batut“ preuzeo uzorke", rekla je juče Olivera Janić.

Ovim je konačno iznuđeno priznanje - Užičani su zaraženu vodu pili sedam dana, verovatno i duže. O tome su obavešteni tek u četvrtak u 20.30, iako je ZZJZ informaciju o tome imao istog dana u 13.00.

"Još 14. decembra primetili smo da je jezero poprimilo crvenkastu boju od zaliva Ročnjak do Pjevića zaliva, dužinski 300-400 metara. Početkom ove sedmice jezero je buknulo od želeatinaste mase"
, priča meštanin Vrutaka.

Iz ZZJZ je objašnjeno da je mrlja uočena 14. decembra bila sedam kilometara od vodozahvata i da analize tada urađene nisu ukazale na opasnost.

U stručnoj literaturi se navodi da cijanotoksini koje luče bakterije mogu biti smrtonosne u relativno malim količinama. Svaka pojava cvetanja algi se mora posmatrati kao potencijalna opasnost za ljudsko zdravlje, a posebno u vodi za piće. Cijanobakterije mogu izazvati dermatoksine, tumore, gastro i neurološke poremećaje!!!

Juče je plasirana potpuno različita informacija.


"Rađene su studije o uticaju na miševe i svinje, ali nije nijedna koja je pratila uticaj alge na ljude"
, rekla je dr Biljana Mijović, direktorica ZZJZ.

Kontradiktornostima nije kraj: Prekjuče je saopšteno da vrednost mikrocistina LR, najopasnijeg produkta algi, iznosi nula, juče je rečeno da je vrednost - ispod maksimalno propisanih granica.

"Da li je u vodi osim mikrocistina LR bilo i drugih toksina to ne mogu da tvrdim. Ispitivanja tog tipa ne vrše se u Srbiji. Zatražili smo pomoć laboratorija država u okruženju, jedna od njih je u Mariboru"
, rekla je dr Mijović.

U jezero ubacuju hlor-dioksid

Na raspodeli vode angažovano je 17 pokretnih i dve stacionarne cisterne. Iz JKP „Vodovod“ kažu da se ispituje mogućnost priključenja starih izvora napajanja vodom koji odavno nisu korišćeni. Opcija je da kvalitet vode sa Vrutaka poboljšamo ubacivanjem hlor-dioksida hemikalijom koja je 2,8 puta efikasnija od hlora - kažu u „Vodovodu“.


Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.