Radulović: Otpuštanje radnika nam nije cilj

Radulović je, gostujući na Prvoj televiziji, izjavio da privredni rast sa sobom povlači rast zapošljavanja i životnog standarda, a jedini put do njega su reforme.

Ministarstvo privrede je gledalo koje ključne stvari treba da se promene da bi pokrenuli ciklus privrednog rasta, rasta profita koji dovodi do investicija, koje potom povećavaju zapošljavanje i životni standard, naveo je ministar.

Na osnovu toga, kako je rekao, određene su ključne stvari koje treba da se promene, između ostalog to je izmena Zakona o radu, pitanja stečaja, privatizacije, restrukturiranje preduzeća, a potrebno je i smanjenje nameta na rad.

Govoreći o strukturi zaposlenih, Radulović je naveo da pola miliona ljudi radi u mikropreduzećima, 200.000 u malim, za državu u javnom sektoru radi više od 700.000, i oko 300.000 u srednjim i velikim privatnim fmama, više od 700.000 je nezaposlenih i pola miliona u sivoj zoni.

Kako je naveo, 30 odsto BDP ostvaruje se na crnom tržištu i u sivoj zoni i glavni krivci i generatori sive ekonomije, koja je najveća u oblasti mikro i malih preduzeća, su nameti na rad i zakon o radu.

Radulović smatra da je potrebno promeniti pristup u razmišljanju o poslodavcima, jer još postoji otpor prema privatnom vlasništvu, dodavši da poslodavci nisu besni i oni ne otpuštaju radnike zato što im je palo na pamet niti imaju potrebu da maltretiraju radnike, ali to ne znači da nema loših polodavaca.

- Moramo da se okrenemo ka tome da poslodavac otpušta ljude ili kad ne rade posao kako treba ili kada je privredna aktivnost i promet pao, pa moraju da smanje rashode da bi preživelo preduzeće i opstala ostala radna mesta - ukazuje ministar.

On smatra da poslodavac ima potrebu da nagradi dobrog radnika, da daje bonuse i da to treba da bude normalan stvar, kao i da će podići zarade ako imaju jednostavniji sistem u toj oblasti.

Radulović je kazao da takođe, nije razumno od poslodavca tražiti da računa minuli rad i otpremninu za sve godine radnog staža.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je kazao da, ukoliko se usvoje izmene Zakona o radu, u narednih godinu do dve 100.000 radnika će izgubiti posao, što je oko osam odsto.

On je podsetio na odluku da, ukoliko zakon ne bude povučen iz procedure, 23. januara će biti organizovan štrajk upozorenja u trajanju od jednog sata, a posle toga i generalni štrajk kada zakon bude ulazio u Parlament.

Orbović smatra da je zakon neprimenljiv jer rasterećenje privrede treba da ide preko zaposenih tj, smanjenja zarada i nadoknada koje postoje u okviru zarada.

On je kazao da očekuje da će početkom februara Beograd posetiti predatavnici evropske i svetske sindikalne organizacije i dati im podršku u sindikalnoj borbi.

Izvor: Blic

Pogledajte još