Starica zbog hipoteke ostala na ulici

Nesrećna žena sada živi u Gerontološkom centru i kroz suze priča o nevolji koja je snašla.

- Kada sam se vratila iz prodavnice iznenadila sam se što vidim policiju ispred zgrade, ali sam pravi šok doživela tek kada sam shvatila da su došli u moj stan. Nepoznati ljudi su pakovali moje stvari. Nadala sam se da je to najgore od svega, ali nisam mogla da poverujem da će mi uzeti krov nad glavom. Iste večeri sam se našla na ulici. Bila sam u neverici - kaže Ljubica Šponja.

Baka Ljubičin slučaj u Subotici nije jedinstven. Marko Čik, tesar iz Gornjeg Tavankuta, čiji je rad u konkurenciji 700 krovova iz 10 zemalja pre nekoliko godina proglašen za najbolji, zbog krize i duga za kredit živi u oskudici i siromaštvu što mu je narušilo zdravlje.

- U zanatskoj radnji „Marko tesar“ sam zapošljavao četiri radnika. Njima nikada nisam bio dužan. Za plate sam čak pozajmljivao novac. Uvek je neko meni dugovao. Dug za doprinose prema državi mi je uništio život. Dolazili su i da mi plene stvari - kaže Marko Čik i dodaje da se oseća kao da mu je ceo život na dobošu iako nikada nije bio trošadžija, alkoholičar, kockar ili obesni privatnik.

Rešenje na tabli

Novi zakon obavezuje sud da uručenje rešenja radi na adresu koja je prijavljena u MUP-u. Kada građanin ne živi na adresi na kojoj je prijavljen sud rešenje postavlja na oglasnu tablu i smatra se da je ono uredno dostavljeno. Mnogi to i ne znaju i dogodilo se da je jedna sugrađanka ostala bez kuće jer nije bila adresi na kojoj je prijavljena - kaže izvršni sudija Tamara Trajković.

Izvor: Blic

Pogledajte još