fbpx

Kraljevo: Vrtić otvoren da bi se zatvorio

Iako je raspisan konkurs za prijem dece, ona nisu mogla biti smeštena iz nekoliko razloga. Prvi je da objekat još nije spreman da primi decu, a drugi da novi vaspitači još nisu zaposleni, jer konkurs nije ni raspisan. Zanimljivo je da ni u budžetu za 2014. godinu nisu planirana sredstva za ove radnike.

Nakon svečanog otvaranja, radovali su se i roditelji i oni koji bi da u njemu pronađu uhlebljenje.

Nema grejanja
Trebalo je da se vrtić greje na gas, ali je problem što je jedna firma vlasnik cevovoda, a druga distributer. Upis u državne jaslice čeka 600 dece. Uprkos svemu, u Predškolskoj ustanovi veruju da će deca od 1. februara ispuniti novi vrtić.

- U upotrebnoj dozvoli stoji da ne postoji grejanje na gas, kao što je bilo predviđeno projektom. Alternativno grejanje je na struju, ali to je finansijski neprihvatljivo, jer grejati 2.400 kvadrata na struju je preskupo, a ne sme ni da bude primarno, jer šta bi bilo u slučaju da struje nestane. Zbog toga je vrtić i zatvoren do daljeg - kaže za “Blic” izvor upućen u izgradnju vrtića.

Naš sagovornik dodaje da su šahte pune vode, jer atmosferska kanalizacija uopšte nije urađena, a voda koja se sliva sa krova se ledi na betonu. Bilo je predviđeno da vrtić zaposli 30 radnika, ali u budžetu za 2014. godinu novca za njih nema.

- Ogroman je bio pritisak izvršne vlasti da se vrtić po svaku cenu mora svečano otvoriti, iako su dobijali savete da to ne čine, jer nije spreman - kaže naš sagovornik.

Zamenik gradonačelnika Kraljeva Milun Jovanović negira da objekat nije spreman za prijem dece “jer je sve ispunjeno”.

- Nemamo grejanje na gas jer je jedna firma vlasnik cevovoda, a druga distributer, ali objekat može da se greje na struju. Radnici će biti primljeni na osnovu posebnog zahteva koji će biti poslat Vladi Srbije. Vrtić nije zatvoren! - tvrdi Jovanović.

Ipak, Jovanović nam je potvrdio da sve inspekcije nisu obavile kontrole objekta. Dodaje i da je grad ustupio objekat Predškolskoj ustanovi na upravljanje i da je sve ostalo na njima.

Ankete su poslednjih godina pokazivale da roditelji uglavnom žele da decu upišu u državne vrtiće. Kapaciteti Predškolske ustanove “Olga Jovičić Rita” nisu bili dovoljni da prime većinu mališana iz Kraljeva. Zbog toga su roditelji morali da se snalaze na razne načine.

- Mnogo sam se obradovao kada sam čuo da će proraditi novi vrtić, ali sam se i po ko zna koji put razočarao. Supruga radi u trafici i gazda joj sedam meseci nije uplaćivao doprinose. Kada je otišla da traži potvrdu, u Fondu PIO su joj rekli da ona za njih “radi na crno i da ne mogu da joj izdaju potvrdu iako je prijavljena”.

Zbog toga se nismo ni prijavljivali na konkurse za prijem dece, jer ne bismo imali nikakve šanse. Sina čuvaju bake i deke, a nekada provede dan u nekoj od igraonica - kaže Ivan Strugar, nastavnik iz Kraljeva.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.