Najbolji kućni preparati za negu kože zimi

S domaćim pripravcima za negu kože ne možete pogrešiti. Eksperimentišite s jestivim sastojcima iz vaše kuhinje, zabavićete se, a koža će vam biti zahvalna.

Avokado
Avokado obiluje vitaminima C i E, a odličan je izvor i esencijalnih masnih kiselina. Avokadom možete nahraniti kožu, posebno su od avokada dobre maske za suvu kožu. U pola zgnječenog avokada dodajte kašiku maslinovog ulja, slatkog bademovog ulja ili bananu. Smesu rasporedite po licu, ostavite je 10-20 minuta te isperite.

Med

Čudesna moć meda poznata je mnogima i zato se isplati da ga uvek imate u kuhinji. No, medom još možete, ako niste znali, očistiti pore na licu i ublažiti crvenilo i bore. Medom možete hidratizovati kožu bez pilinga i iritacije, pa se preporučuje i onima s osetljivom kožom. Med je odličan za čišćenje kože, ali i kao maska. Da biste ga koristili kao sredstvo za čišćenje kože dovoljno je na vlažnu kožu lica nanijeti malu količinu meda te dobro isprati lice. Kao maska: Nanesite med na suvu kožu. Ostavite ga 10-20 minuta i zatim isperite. Najbolje je ukloniti med vlažnom krpom.

Limeta
Sveži sok od limete je prirodni blagi tonik koji uklanja višak masnoće s kože, a ne izaziva ni iritaciju ni crvenilo. Ima antivirusna svojstva pa se može primeniti i u slučaju upala te infekcija akni. Nanesite sok od limete na očišćeno lice. Nije potrebno ispirati.

Čaj

Smanjite natečenost očiju tako što ćete napraviti čaj od kamilice i ostaviti ga da se potpuno ohladi. Potrebne su vam dve vrećice. Nakon što se namoče, stavite vrećice na oči. Ostavite ih desetak minuta.

Maslinovo ulje i šećer
Šećer od šećerne trske je prirodni izvor alfa hidroksi kiseline (AHA). Domaći piling od šećera odličan je za kožu lica, deluje tako što će koža biti mekana, blistava i super glatka.
Pomešajte četvrtinu šolje smeđeg šećera i kašiku maslinovog ulja. Utrljajte nežno kružnim pokretima smesu na lice i isperite toplom vodom. Inače, maslinovo ulje odlično je za hidraciju i hranjenje kože.

Jogurt i zobene pahuljice

Ova kombinacija odlična je za sve tipove kože u borbi protiv akni. Jogurt ima blago umirujuće svojstvo, a još je i probiotik. Osim toga bogat je i cinkom što je odlično protiv akni. Jogurt može biti odlična krema, njegova mlečna kiselina kožu čini glatkom. Zobena kaša dobra je za prirodni piling lica, a ujedno deluje umirujuće i omekšava kožu. Pomešajte jogurt i zobene pahuljice. Možete dodati i malo meda - dobili ste odličnu masku protiv akni i smesu za čišćenje lica.

Izvor: Magazin.net.hr

Pogledajte još