Tokom ove godine ubijeno 70 novinara!

Broj ubijenih novinara u ovoj godini manji nego u 2012. godini, kada je ubijeno 74 novinara, navode iz te organizacije sa sedištem u Njujorku, uz napomenu da je Sirija i dalje najopasnije mesto za obavljanje novinarskog posla.

Porast broja ubijenih novinara zabeležen je u Iraku i Egiptu, a CPJ istražuje smrt još 25 novinara u 2013. godini, kako bi utvrdio da li su njihove smrti povezane s novinarskim poslom.

Po nekoliko novinara ubijeno je u Pakistanu, Somaliji, Indiji, Brazilu, na Filipinima, u Maliju i Rusiji, pri čemu je broj ubistava novinara značajno opao u Somaliji i u Pakistanu.

Procenat organizovanih ubistava novinara iznosio je 44 odsto, njih 36 odsto ubijeno je tokom borbenih dejstava ili u unakrsnoj vatri, dok je 20 odsto poginulo obavljajući neki drugi opasan zadatak.

U građanskom ratu u Siriji u 2013. godini poginulo je najmanje 29 novinara, čime je broj novinara koji su poginuli izveštavajući iz Sirije povećan na 63, uključujući i one koji su poginuli izvan granica Sirije, u Turskoj i Libanu.

Najmanje 10 novinara ubijeno u Iraku, a u Egiptu šestoro novinara.

Irak i Egipat potisnuli su, po broju ubijenih novinara, Pakistan i Somaliju, koji su u 2012. godini bili druga i treća najopasnija zemlja za novinare.

U Pakistanu je u 2013. ubijeno pet novinara, dok je u Somaliji ubijeno četiri novinara i jedan medijski pomoćni radnik.

Najveći broj ubijenih novinara, 74, CPJ je do sada zabeležio u 2009. i 2012. godini. CPJ se bavi prikupljanjem i analizom podataka o smrti novinara od 1992. godine.

Beta

Pogledajte još