Srbija pobedila Rusiju, protiv Kube za finale

Odbojkaška reprezentacija Srbije pobedila je reprezentaciju Rusije sa 3:1 u setovima (25:23, 25:23, 24:26, 25:21) i tako osvojila prvo mesto u Grupi E, na završnom turniru Svetske lige u Beogradu.

Najefikasniji igrači, kao i u meču sa Amerikancima, bili su Ivan Miljković sa 17 i Miloš Nikić sa 14 poena. Zapaženu ulogu imao je i Nikola Kovačević, koji je osvojio 13 poena.

Utakmicu je bolje otvorio ruski tim, a razliku su uspevali da održe do same završnice seta, kada mi pravimo preokret i stižemo do značajne prednosti. U nastavku rezultat se najčešće kretao na 2 do 3 poena razlike, a mnogo bolje završnice imali su naši odbojkaši.

Zanimljiv je podatak da smo sa Rusima do sada snage odmeravali čak trinaest puta, u okviru Svetske Lige, a ovo nam je bila tek treća pobeda.

Sa dve pobede iz dva meča,naš tim sa prve pozicije odlazi u polufinale, gde će igrati sa Kubom, koja je u grupi F osvojila drugo mesto. Drugi polufinalni par čine Brazil i Rusija, a takmičenje su završile selekcije SAD-a i Argentine. 

Meč u Areni pratilo je oko 12 000gledalaca.

Tesni rezultati u svakom setu najbolje potvrđuju koliko je meč bio težak, a da je protivnik bio kvalitetan i jak naglasio je i selektor Kolaković posle utakmice:
- Sve vreme smo igrali poen za poen, a to najblje govori koliko je Rusija težak protivnik. Mislim da smo igrali sa dušom, a veliku zaslugu za to dugujemo publici. Nismo želeli ništa da kalkulišemo i od početka smo igrali na pobedu. Meč nas je zaista iscrpeo, ali cilj je bio ostvariti još jednu pobedu, u čemu smo i uspeli. Za razliku od Rusa, koji su u završnicama sve gubili, mi smo te segmente igre odradil odlično. Najvažnije je što se nismo predavali ni u jednom trenutku, iako smo veći deo, posebno prvog seta, gubili. Verujem da je ta istrajnost na kraju i nagrađena.

Koji segment je najbolje funkcionisao?
- Istakao bih jedinstvenost na terenu. I igrači koji su veći deo igre proveli na klupi, dali su podjednako veliki doprinos, kao i oni koji su većinom bili u igri i zaista bih taj duh koji nas povezuje pre svega istakao.

Na pitanje kakve su nam šanse u meču sa Kubom, Kolaković dodaje:
- Sigurno da će i ta utakmica biti jako teška. Kubanci su jedan od najspremnijih timova, ali mislim da ćemo ih taktički nadigrati. Naša šansa leži u tome da ih dobijemo na tom polju. Nećemo se štedeti i zaista ćemo se potruditi da ponovimo maksimalnu igru, ako i do sada.

O publici koja je u velikom broju došla u Arenu, uprkos jako visokoj temperaturi, Kolaković kaže:
- I oni su nam veoma važan igrač. Sjajno su nas bodrili i pomagali u trenucima kada nam nije išlo. Mislim da su nam čak i više pomogli, nego u meču sa Amerikancma. Siguran sam da će do kraja turnira dolaziti u još većem broju i bodriti nas kao i do sada.

Trener Rusije nije bio ni približno raspoložen posle meča, kao selektor Klaković:
- Veoma sam ljut, pošto smo imali prednost više puta u svojim rukama, a onda smo u završnicama sve gubili. Bili smo na korak do osvajanja setova, ali protivnik je uspevao da nas nadmudri i preokrene sve u svoju korist. Pohvalio bih tim Srbije, koji je odlično odradio tranziciju sa novm igračima, a takođe i oni stariji i dalje igraju na visokom nivou. Nikola je bio sjajan, nadmudrivali su nas u pojedinim situacijama, tako da smo ispadali glupi posle svega, rekao je Danijele Bolonji.

Nikola Grbić je zabeležio solidnih 7 poena, a na terenu je bio fenomenalna i podršla, ali i oslonac mlađim igračima:
- Zadovoljan sam ovom pobedom, ne samo rezultatski, već i zbog načina na koji smo to uradili. Kroz sva četiri seta smo jurili rezultat i njihovu prednost od 2-3 poena. Čekali smo našu šansu i posebno bih istakao igru koja je prikazana u 3. setu. Mislim da su sve ovo odlike jedne zrele ekipe, koja ima strpljenje i nadam se da ćemo protiv Kube ponoviti ovu igru koju smo demonstrirali u završnici Svetske Lige do sada, rekao je Grbić.

Polufinale između Brazila i Rusije igraće se u subotu od 17.30, dok se meč Srbije i Rusije igra od 20.30. Finale je u nedelju od 20.00.

Katarina Stojković
23.07.2009.

Pogledajte još