Najveće podvale 2013. godine: Ako piše na Fejsu, ne znači da je istina!

Priče s društvenih mreža često su dirljive, "lajkabilne" i skupljaju velik broj klikova.

Međutim, s vremena na vreme, zna se dogoditi da takve vesti nisu ništa drugo nego dezinformacije ili podvale. Dodamo li na sve to i malo vremena koje novinari imaju da pošteno istraže svaku priču, dolazimo do pravog cirkusa.

Mashable je sastavio listu najvećih podvala godine.

1. Karaoke par na benzinskoj stanici

Svi smo bili oduševljeni nakon što su Vil i Monifa Sims "spontano" zapevali na benzinskoj stanici i oduševili sve one koji su ih imali prilike čuti.

Radilo se o snimku koji je prvi puta objavljen u "The Tonight Showu" Džeja Lenoa, a nedugo zatim postao je viralni hit. Nažalost, kasnije se ispostavilo da su Vil i Monifa samo glumci, a ne mušterije koje su se slučajno zatekle pred kamerama.

2. Dirljivo pismo Breda Pita
Dirljivo pismo koje je Bred Pit navodno napisao svojoj voljenoj Anđelini ovih se dana ponovno širi društvenim mrežama iako se prvi put pojavilo u junu kada se popularna Anđa podvrgnula dvostrukoj mastektomiji.

(old_image)

Nažalost, i tada se radilo o podvali, a u međuvremenu se ništa nije promenilo, što mnogi mediji uporno odbijaju da prihvate. Neke stranice pišu i kako se pismo prvi puta pojavilo još 2012.

3. Paris Hilton i njena posveta Nelsonu Mandeli

Nakon smrti Nelsona Mandele, društvenim mrežama se počeo širiti lažni tvit Paris Hilton koja se Mandeli zahvaljuje na njegovom prekrasnom "Imam san" govoru koji ju je inspirisao.

(old_image)

Međutim, tvit je objavio Deleted Tweets koji i inače objavljuje ovakve parodije. Kasnije se čak i Paris obrušila na sve one koji šire lažne tvitove. Sličan tvit kasnije je napisala i lažna Ava Karabatić.

4. Pismo Dedu Mrazu

Simpatično pismo Deda Mrazu u decembru se munjevito proširilo društvenim mrežama, a radilo se o poruci dečaka koji je umesto onog što je hteo Deda Mrazu, poslao link na Amazon.

(old_image)

Pismo je mnoge nasmijalo, a za to postoji dobar razlog. Naime, reč je o pismu komičara koji ga je objavio još 2011.

5. Godina "mrtvih" selebritija
Ove godine, barem što se Tvitera tiče, preminuli su Džef Goldblum, Tom Kruz, Šer, Selin Dion i Kloe Morec, a korisnici Tvitera vremenom su postali toliko sumnjičavi da nisu poverovali ni u vest o smrti Pola Vokera.

Kasnije se čak pojavila vest o tome kako je reč o reklamnoj kampanji za novi nastavak "Brzih i žestokih".

6. Najgore "tverkovanje" godine
Kada se na JuTjubu pojavio snimak Ketlin Heler koja je zamalo poginula tverkujući mnogi su se zlobno nasmejali. Video je u kratkom vremenu pogledan više od devet miliona puta i postao viralni hit.

Kasnije smo otkrili da je reč o podvali voditelja Džimija Kimela.

7. Raskid pred kamerama
Za vreme jedne bejzbol utakmice u Fresnu, u Kaliforniji, tzv. "kiss cam" zabeležio je ružan raskid pred kamerama.

Ipak, ružan raskid bio je samo šala dvoje zaposlenih koji su iskoristili priliku da privuku malo pažnje.

8. Lažna devojka
Ragbi igrač Manti Te'o učesnik je verovatno najveće podvale u koju su poverovali ne samo Amerikanci već i on sam. Naime, Manti je u jednom intervjuu dirnuo srca mnogih gledalaca kada je priznao da je od leukemije preminula njegova 22-godišnja devojka.

To bi bilo uistinu potresno iskustvo da je devojka postojala. Naime, njegova preminula draga Lenej Kekua, s kojom se Manti dugo vremena dopisivao, nije ništa drugo nego umotvorina njegovog poznanika koji je, navodno, bio zaljubljen u njega. Mnogi su još i danas zbunjeni ovim događajem.

9. Homofobne mušterije
Uvek politički korektni korisnici društvenih mreža spremno su osudili mušterije koje su konobarici odbile da ostave napojnicu zbog njene seksualne orijentacije. Vest je čak dospela u mejnstrim medije koji su takođe osudili ovaj neverovatan slučaj homofobije, a mnogi su konobarici Dejni Morales u znak podrške slali novac.

(old_image)

Međutim, porodica koju je Dejna poslužila dala je do znanja da ne samo da nisu ostavili homofobnu poruku već su joj ostavili i 18 dolara napojnice. Dejna je otpuštena, gej udruženja su je javno kritikovala, angažovala je advokate, a možda ih i plati novcem koji su joj korisnici društvenih mreža poslali.

Izvor: Index.hr

Pogledajte još