Od svetskog bestselera do velikog platna: "Vampirska akademija"

Dampiri, moroji i strigoji glavni su junaci svetskog bestseler serijala, „Vampirska akademija“, koji je, na zadovoljstvo mnogobrojnih fanova, konačno pretočen u filmsku priču. „Vampirska akademija“ naći će se u domaćim bioskopima od 13. februara 2014. godine.

Rouz Hetavej je dampirka i privatni čuvar svoje najbolje prijateljice Lise, vampirice i morojske princeze. Skrivale su se dve godine, ali su ipak uhvaćene i prisiljene da se vrate na Akademiju – na mesto koje predstavlja najveću opasnost za njih. Rouz i Lisa naći će se uhvaćene u mrežu zabranjenih ljubavi, nemilosrdne društvene scene i zastrašujućih noćnih rituala. Ali najveća pretnja od svih tek će uslediti – strigoji, najmoćniji i najopasniji vampiri na svetu, imaju vlastite planove za Lisu...
Ulogu Rouz tumači glumica Zoi Dojč, Lizu igra Lusi Fraj, a u filmu se pojavljuju i Sara Hajlend, Olga Kirilenko, Dominik Šervud i drugi.
Lusi Fraj naglašava da je ekipa tokom snimanja bila sjajna, i da se film nije udaljavao od romana: ,,Svi glumci su ostali verni likovima iz knjige, samo su dodati neki novi elementi, i radnja se odvija malo brže. U filmupreovladava akcija. Sve se dešava brzo,energično i sa mnogo humora”, zaključuje Lusi.
Autorka šest nastavaka serijala ,,Vampirska akademija”, Rišel Mid, ponekad je prisustvovala snimanju. Midova je imala potpuno poverenje u reditelja i u njegova rešenja: ,,Oduševljena sam neverovatnim osećajem reditelja za detalje i tokom celog projekta sam bila potpuno spokojna”, naglašava spisateljica. Prema njenim rečima ekipa je vrlo prijatna i tokom rada je vladala krajnje prijateljska atmosfera.
Režiser Mark Voters je imao iskustva u adaptaciji već dve knjige fantastike za decu, a scenario za ovaj film po knjizi ,,Vampirska akademija”prilagodio je njegov rođeni brat. ,,I za mene i za mog brata ovo je bilo ostvarenje svih snova. Rišelina mitologija i svet koji je ona stvorila deluju tako stvarno, a način na koji je ona to napisala je kristalno jasan. Uživao sam radeći ovaj film”, ističe Voters.

U Srbiji, romane iz serijala „Vampirska akademija” Rišel Mid izdala je izdavačka kuća „Laguna“.

Pogledajte još