Nova pravila za Novu godinu: Ovo vas čeka od sutra

REALNO MANJE PLATE I PENZIJE
U aprilu će penzije porasti za 0,5 odsto, što na prosečnoj penziji donosi oko 150 dinara. Duplo više (300 dinara) dobiće u oktobru. Ipak, u odnosu na inflaciju, penzije će biti obezvređene. Slično je i sa platama u javnom sektoru. One će biti, ako su veće od 60.000 dinara, dodatno oporezovane.

VEĆI POREZ NA STAN
Porez na stan ili kuću biće od 80 do čak 300 odsto veći nego ove godine. Sve opštine i gradovi poslaće građanima rešenja koja će biti sastavljena prema računici pravljenoj po tržišnim cenama. Najgore će proći oni koji žive u centru grada.

PLAĆANJE RAČUNA ZA STRUJU ILI SEČA
Od januara 2014. godine imaćemo jasnije račune za struje. Lepše će nam, kažu, predstavljati aktuelne obaveze i dugove. Ali, dugove nam više neće tolerisati. Naime, ko dva meseca zaredom ne plati struju, sledi mu isključenje.

KROV NAD GLAVOM SAMO UZ KOMERCIJALNE KREDITE
Ukinuta je mogućnost da se uz subvenciju države kupuje prvi stan. To znači da će svi koji hoće da kupe stan, to moći da urade samo uz komercijalne uslove banaka. Bankari kažu da će se truditi da, bar delimično, smanje cenu kredita za nekretnine.

TEŠKO DO POSLA
Uz novi Zakon o radu ili bez njega, tek dobijanje novog posla će u narednoj godini biti poput dobitka na lutriji. Teško će se, što zvuči neobično, dobijati i u državnoj službi, s obzirom na to da je ograničeno zapošljavanje u javnom sektoru do 10 odsto od postojećeg broja.

Izvor: Blic
Foto: yemista

Pogledajte još