Fernando Alonso najbrži, udes Mase

BEOGRAD, 25. jula 2009. (Beta) - Vožač Renoa Fernando Alonso osvojio je pol poziciju u kvalifikacijama za trku Formule jedan koja će se voziti na stazi Hungaroring u Mađarskoj.

Kvalifikacije za Veliku nagradu Mađarske obeležio je udes vožača Ferarija Felipea Mase, koji je prebačen u bolnicu između druge i treće faze kvalifikacija. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno i može da pomera ruke, saopštila je ekipa Ferarija.

Njegovo zdravstveno stanje je stabilno i može da pomera ruke, saopštio je Ferari. Direktor italijanske ekipe Stefano Domenikali rekao je da Brazilac sigurno neće učestvovati u sutrašnjoj trci.

Udes se dogodio u krivini broj četiri kada je otpao deo sa bolida vožača Bron GP Rubensa Barikela i udario Masu u kacigu. Masa je tada u velikoj brzini nastavio pravo u zaštitne gume pored staze.

Njemu je prvo ukazana pomoć na stazi Hungaroring, a zatim je helikopterom prebačen u bolnicu.

Kvalifikacije za Veliku nagradu Mađarske bile su prekinute dvadesetak minuta dok se Masi ukazivala pomoć.

Alonso je osvojio prvo mesto u kvalifikacijama vremenom od jednog minuta, 21 sekundu i 569 stotinki.

Drugu i treću poziciju na kvalifikacijama zauzeli su vožači Red Bula, Sebastijan Fetel i Mark Veber. Aktuelni svetski šampion Luis Hamilton krenuće sa četvrte pozicije, dok je peti bio Niko Rozberg iz Vilijamsa, a šesti Heiki Kovalainen.

Lider šampionata, vozač ekipe Bron GP Dženson Baton, sutrašnju trku početi sa osme pozicije, a njegov timski kolega Rubens Barikelo sa 13. mesta, što je najgori rezultat te ekipe ove sezone u kvalifikacijama.

Na kraju kvalifikacija otkazao je i kompletan elektronski sistem zbog čega su vozači čekali rezultate 15 minuta.

"Ljudi u boksu su mi rekli da ne znaju koje sam vreme ostvario u kvalifikacijama. Kada sam izašao iz vozila pitao sam druge vozače da li oni znaju, ali niko nije imao informacije. Međutim, neko je rekao da sam najverovatnije osvojio prvo mesto i bio sam veoma uzbuđen", rekao je Alonso.

"Nismo baš brzi kao ostale ekipe u šampionatu, ali trudićemo se da im u sutrašnjoj trci budemo ozbiljni konkurenti", dodao je Alonso.

Baton je vodeći u generalnom plasmanu vozača sa 68 bodova, ispred Fetela i Vebera, dok je Barikelo četvrti. Do kraja šampionata ostalo je još osam trka.

Pogledajte još