Po čemu znamo da je 01. januar?

Mamurluk

Svi na prelazu između 31. decembra i 1. januara ostanu budni do sitnih sati zbog čega se prvog dana Nove godine uglavnom probude sa podočnjacima, glavoboljom, razdražljivi ili nervozni. Doček je savršen izgovor za popuštanje kočnica, a onda ko je večerao alkohol - doručkuje crnu kafu, rasol, bistru supu, jaja...

Odluke i obećanja

Odluke "od sutra prestajem da pušim", "od ponedeljka sam na dijeti", "narednog meseca počinjem da vežbam" neretko "preselimo" na prvi dan Nove godine. Nekima bude "obećanje ludom radovanje", a pojedini zaista nešto i promene.

Četiri skakaonice

Oberstorf, Garmiš-Partenkirhen, Insbruk i Bišofshofen - asocijacija na novogodišnje praznike već više od 60 godina. Nema onog ko se makar jednom nije probudio uz tv prenos Turneje četiri skakaonice iz nemačkog Garmiš Partenkirhena. Čak i oni koji ne prate skijanje vole da 1. januara pogledaju jedno od najkvalitetnijih takmičenja u ski skokovima.

Koncert Bečke filharmonije

Hor bečkih dečaka, dela porodice Štraus, Zlatna sala Bečkog Muzikferajna... Otmen početak Nove godine i tako više od sedam decenija. Samo retki srećnici imaju priliku da ovaj muzičko-medijski spektakl posmatraju uživo, a milioni gledalaca širom sveta prate tv prenos.

Mnogi koji se probude oko podneva uživaju uz najbolju klasničnu muziku, ali se to najčešće ne "zapati" kao muzički izbor za ostatak godine.

Cirkularne sms poruke

"Obaveštavam sve voljene prijatelje koji su mi poslali čestitku za 2013, da mi se želje nisu ispunile i molim vas da mi za 2014. pošaljete keš!"

Ovo je samo jedna od sms poruka koje vas garantovano ni za ovu Novu godinu neće zaobići, jer zakon velikih brojeva kaže da vaš broj ima makar jedna osoba koja je inventivna tek toliko da svima iz svog telefonskog imenika pošalje čestitku koja kruži već godinama.

Premijer liga

Bez obzira ko su konkretno rivali zabavno je gledati fudbal u prazničnoj atmosferi, naročito ako je u pitanju jedna od najkvalitetnijih liga u Evropi.

"Supermen", "Sam u kući", "Žikina dinastija"

Sigurno pamtite makar nekoliko 1. januara kada su na televiziji gledali "Sam u kući" ili "Žikinu dinastiju".

Uglavnom, to je savršeni termin za filmove koji nikada neće izaći iz mode, a ponekad i za neke svežijeg datuma.

Ulica otvorenog srca

Svakog 01, januara, bez obzira na vremenske prilike, okuplja veliki broj porodica sa mališanima, te je to zaista veseo uvod u Novu godinu. Svetogorska ulica poslednjih godina postala je tesna za sve koji vole ovo tradicionalno okupljanje, pa se slični skupovi organizuju i u Borči, Obrenovcu, Rakovici...

Pogledajte još