Srbija u finalu Svetske lige posle pobede nad Kubom

BEOGRAD, 25. jula 2009. (Beta) - Odbojkaška reprezentacija Srbije plasirala se u finale završnog turnira Svetske lige u Beogradu pošto je pobedila selekciju Kube sa 3:1 u setovima (18:25, 25:13, 25:21, 27:25).

Selekcija Srbije će sutra od 20 sati u Beogradskoj areni igrati u finalu protiv Brazila, koji je ranije danas pobedio Rusiju sa 3:0. U meču za treće mesto od 17 sati igraće Kuba i Rusija.

Reprezentaciju Srbije do pobede je predvodio Ivan Miljković sa 26 poena, Miloš Nikić postigao je 12, a po devet poena dodali su Marko Podraščanin i Dragan Stanković.

U ekipi Kube najefikasniji su bili Roberlandi Simon i Vilfedo Leon sa po 17 poena.

Odbojkaši Kube su u prvom setu potpuno dominirali, vodili su od početka deonice (6:1, 8:3, 10:6). Igrači Srbije uspeli su da se primaknu na poen zaostatka (11:12), ali su Kubanci uzvratili i do kraja seta održavali prednost između dva i sedam poena.

U drugom setu reprezentativci Srbije zaigrali su mnogo bolje, posle početnog vođstva Kube od 5:6, "orlovi" su preokrenuli na 12:6 i zatim na 15:7, najviše zahvaljujući dobroj igri u bloku. Nakon toga domaći igrači su povećavali vođstvo i vrlo ubedljivo osvojili drugi set.

U trećem setu, posle početnog vođstva izabranika Orlanda Blekvuda od 7:4, odbojkaši Srbije su najviše zahvaljujući Miljkoviću preokrenuli na 15:13. Posle toga igralo se poen za poen, ali su domaći igrači u završnici ipak uspeli da se "odlepe" na četiri poena (22:18) i osvoje treći set.

Na početku četvrtog seta odbojkaši Srbije su u nekoliko navrata imali po tri poena prednosti (7:4 i 10:7), ali su Kubanci uspeli da izjednače, posle čega su se ekipe smenjivale u vođstvu.

Odbojkaši Srbije nisu uspeli da iskoriste dve set-meč lopte pri rezultatu 24:22, posle čega su Kubanci preokrenuli na 24:25. Mđutim, domaći igrači su borbenom igrom ipak uspeli da osvoje četvrti set i izbore plasman u finale.

Srbija će drugi put uzastopno igrati u finalu Svetske lige. Prošle godine selekcija SAD je bila bolja u finalu.

Pogledajte još