Babić: U 2013. ostvaren inicijalni napredak u borbi protiv korupcije

Foto: Media Centar

"Ono čemu treba da težimo jeste sistem za borbu protiv korupcije koji funkcioniše nezavisno od političke volje. Srbiji tek sledi najzahtevnija faza u kojoj je odlučujući rad profesionalaca u institucijama", rekla je Tatjana Babić u intervjuu za agenciju Beta.

Ona je naglasila da svi sporni slučajevi korupcije moraju da budu prepoznati i procesuirani.

"Važno je da se donesu pravosnažne presude, jer tek tada su vidljivi konkretni rezultati svih normativnih i institucionalnih reformi"
, rekla je Babićeva.

Ona je istakla da je za Agenciju veoma važno što je Ministarstvo pravde uradilo Nacrt zakona o uzbunjivačima i dodala da je velika šteta što nacrt nije donet ranije, a što je moglo da se uradi usvajanjem modela zakona koji su uradili ombudsman i poverenik za informacije od javnog značaja.

"Šteta je što je propuštena prilika da ovaj važan zakon dobijemo i ranije stavljanjem tog modela u formalnu proceduru, ali tu smo gde smo"
, rekla je Tatjana Babić.

Prema njenim rečima, zaključno sa 4. decembrom 2013. godine Agencija je primila 142 zahteva, a status uzbunjivača dobila je 81 osoba. Prošle godine, jednoj osobi je oduzet satus uzbunjivača, pošto sumnju na korupciju “nije prijavio u dobroj veri”.

"Broj zahteva za zaštitu raste iz godine u godinu. Samo prošle godine Agencija je primila 101 zahtev, a status uzbunjivača je dobilo 66 lica"
, rekla je Tatjana Babić.

Dodala je da uzbunjivači najčešće ukazuju na korupciju u javnoj upravi, pravosuđu, zdravstvu i prosveti.

Pored Zakona o zaštiti uzbunjivača, ona je navela da je za 2014. godinu izuzetno važno da se donose nov zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakon o finansiranju političkih aktivnosti.

"Izdvojila bih i najavljene izmene Poslovnika vlade, koji će je obavezivati da daje predloge zakona na mišljenje Agenciji i da mišljenje Agencije priloži uz predlog zakona prilikom dostavljanja skupštini"
, rekla je Tatjana Babić.

Prema njenim rečima, važno je da se usvoje i izmene Poslovnika Narodne skupštine, koje podrazumevaju uvođenje obavezne analize rizika na korupciju u obrazloženja predloga zakona.

Izvor: Beta

Pogledajte još