Američke prvorotke sve starije

U SAD naglo opada broj tinejdžerki-porodilja dok se povećava broj žena koje svoje prvo dete na svet donose u poznim 30-tim i ranim 40-tim godinama

Prosečna starost prvorotke u 2005. godini bila je nešto viša od 25 godina ali je onda naglo nastavila da se bliži 30-tim godinama - kaže se u godišnjem izveštaju nacionalnog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

Poređenja radi, žene su 1970. godine svoje prvo dete donosile na svet sa 21.5 godinom.

Centar sa sedištem u Atlanti saopštio je da su, statistički gledano, prvorotke postajale sve starije kako je opadao broj trudnica-tinejdžerki pri čemu je najupadljiviji podatak da je najveći pad broja premladih majki zabeležen u crnačkoj populaciji. 

Tinejdžerke, posebno devojke koje su premlade i siromašne, izložene su izuzetno velikom riziku preranog porađaja ili rađanju bebe male telesne težine.

U isti vreme konstatovano je da se smanjuje broj trudnica-tinejdžerki, što se pripisuje upornoj zdravstvenoj kampanji posle naglog skoka broja porođaja premladih i nezrelih majki 80-tih godina prošlog veka.

Međutim, pozitivno reagovanje na najnovije podatke o porođajima premladih majki pomalo je pao u senku zbog blage zabrinutosti koja je pokazana posle objavljivanja podataka u porastu broja prvorotki u poznim 30-tim i ranim 40-tim godinama.

Broj žena starih između 35 i 39 kao i između 40 i 44 godine koje su se odlučile na prvi porođaj bio je najveći u protekle tri decenije.

Žene koje se porađaju posle 35. godine, posebno ako su zatrudnele in vitro postupkom ili uz druge oblike medicinske pomoći u eventualnom lečenju neplodnosti, nalaze se u visoko rizičnoj grupi da se suoče sa nepravilnim porođajem, "carskim rezom" ili ostalim komplikacijama.

Klinike za lečenje neplodnosti često implantiraju po nekoliko embriona u isto vreme čime povećavaju izglede za uspešnu trudnoću ali i za rađanje blizanaca, trojki pa i više beba.

Prema medicinskim podacima, broj porođaj "carskim rezom" u SAD prošle godine povećan je za 7 odsto i dostigao najviši nivo u deceniji dok je za 3 odsto povećan broj rađanja blizanaca.

(FoNet)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.