Uskoro počinje izgradnja nove termoelektrane u Kostolcu

Posle četvrt veka, gradi se nova termoelektrana u Kostolcu, snage 350 megavata, a generalni direktor Termoelektrane i kopova u Kostolcu Dragan Jovanović potvrdio je RTS-u da je sa kineskim partnerima u toku formiranje radne grupe koja će napraviti detaljan plan termina realizacije posla i upravljanja projektom.

Jovanović je, u razgovoru za RTS, rekao da se na projektu vrednom 715 miliona dolara radi sa kineskim investitorom, a kada posao bude završen, kostolačke termoelektrane podmirivaće 20 odsto potreba zemlje sa strujom.

"U toku su razgovori sa kineskim partnerima i neposredno posle Nove godine ćemo imati susret na najvišem nivou sa predstavnicioma kompanije CMEK. To nije pitanje samo formiranja radne grupe nego i donošenja odluke o principima i o načinu upravljanja samim projektom", rekao je Jovanović.

Kako kaže, projekat je veliki i tehnološki i poslovno složen.

"Kao što je poznato takav projekat nismo radili 20 i nešto godina. U tom projektu učešće će uzeti ne samo Kostolac, već je aktivno uključena i cela 'Elektroprivreda Srbije' i Ministarstvo energetike. Tako da će se na tom nivou formirati naš tim"
, kaže Jovanović.

Govoreći o početku gradnje novog bloka, Jovanović je istakao da očekuje da se već ove godine krene sa aktivnostima - od procesa projektovanja, izrade tehničke dokumentacije, a posle toga i na same radove i proizvodnju opreme.

"Mi smo potpisali komercijalni ugovor i podneli smo aplikaciju za kredit kod EKSIM banke. Ako se taj sporazum potpiše tokom prvog kvartala onda je realno da polovinom godine EPS uplati učešće. To je naša obaveza iz sopstvenih sredstava i tek uplatom učešća, ceo aranžman, odnosno ugovor postaje efektivan i faktički kreće u realizaciju", objašnjava Jovanović.

Jovanović kaže da je revitaliizaciju bloka B1, koji je deo aranžmana prve faze, oprema intenzivno u fazi proizvodnje.

"Mi 1. marta zaustavljamo taj blok i krećemo sa radovima. I tu gledamo da ne dođe ni do kakvog poremećaja, jer to je vezano sa energetskim bilansom zemlje i tu ne bi smeli da menjamo rokove. Sve ostalo je u toku pripremnih radova i nadam se da će i postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova do polovine 2014. početi sa radovima", kaže Jovanović.

On ističe da je za Kostolac i ceo braničevski okrug ovo prilika ne samo da se agažuje kompletna operativa na građevinskim radovima i na elektromašinogradnji, već će to i u budućnosti biti dobra energetska lokacija sa rudnikom koji će proizvoditi od 11 do 12 miliona tona uglja godišnje za potrebe ovih blokova.

Objašava da će izgradnjom novih infrastrukturnih objekata, sa izgradnjom ekoloških postrojenja kao što je odsumporavanje, i sa izgradnjom novog bloka, odnosno proširenjem rudnika, Kostolac postati još više respektabilan proizvođač energije.

"Ja se nadam da će na ovom liberalizovanom tržištu Kostolac EPS-u i državi Srbiji donositi značajan profit"
, kaže Jovanović.

Izvor: RTS
Foto: Jovan Nedeljkov

Pogledajte još