Završena drama na Antarktiku: Spaseni svi putnici sa broda blokiranog 10 dana u ledu

"Brod 'Aurora australis' je obavestio da je 52 putnika sa (broda) 'Akademik Šokalskij' sada prebačeno na Auroru", saopštio je Ured australijske pomorske sigurnosti (AMSA).

Ranije tokom dana agenciju su javile da nema nade da će danas biti spaseni putnici i članovi posade sa blokiranog ruskog turističkog broda koji se, u vodama Antarktika nalaze od 25. decembra i da je operacija spasavanje odložena zbog ledene kiše i vetra.

"Kineski helikopter stigao je do broda 'Šokalski'. Počinje evakuacija. Hvala svima", napisao je Tjurner na svom Tviter nalogu.

Uz njegovu poruku na Tviteru, objavljen je video snimak na kojem se vidi helikopter kako se spušta na led u blizini broda "Akademik Šokalski" koji je zaglavljen od 24. decembra.

Australijska služba za bezbednost na moru ranije je objavila da će evakuacija možda biti odložena zbog loših vremenskih uslova.

Na brodu se nalaze 73 osobe, među kojima australijski, britanski i novozelandski naučnici i turisti. Oni su želeli da ponove istorijsku ekspediciju na Antarktik pre jednog veka (1911-1914) koju je vodio australijaski naučnik, ser Daglas Moson.

Ekspedicija je počela pre oko tri nedelje i trebalo je da se pridruži drugom brodu sa Novog Zelanda početkom januara, ali je brod naišao na velike slojeve leda i zaglavio se.

Izvor: Blic

Pogledajte još