Prilagodite vežbe obliku svog tela

Ako vam je jedna od novogodišnjih odluka i redovno vežbanje, onda bi svakako trebalo najprije dobro da upoznate gradivo kako se ne biste uzaludno mučile. Lični trener poznatih holivudskih zvezda Met Roberts kaže kako nisu za svakoga iste vežbe. Tačnije, on savetuje vežbanje prema tipu tela, a postoje četiri tipa tela – kruška, peščani sat, jabuka i cev.

Najpoznatija predstavnica tela u obliku kruške je pevačica Bijonse i prema Robertsovom savetu, žene s takvim oblikom tela treba da rade vežbe koje će im jačati mišiće ruku, ali takođe treba da rade intenzivne treninge poput trčanja.

(old_image)
Foto: Beta/Photo by Robin Harper/Invision for Parkwood Entertainment/AP Images

Žene poput Kejt Vinslet, dakle one koje su građene poput pešačnog sata, treba da se koncentrišu na svoj abdomen i bokove, a to znači redovno trčanje, vožnje bicikla i trbušnjaci u serijama.

(old_image)

Ako ste građeni poput Ketrin Zite Džons, odnosno imate oblik jabuke, treba da se posvetite svom struku. To znači puno kardio-vežbi, ali i vežbi za noge kako biste ih ojačale i uravnotežile izgled tela.

(old_image)

Žene poput Kire Njatli koje imaju telo u obliku cevi treba da izbegavaju kardio-vežbe jer one doprinose mršavljenju. Umesto toga, takve žene treba da rade vežbe snage kako bi ojačale sve mišiće u telu.

(old_image)

'Morate biti realni. Ako imate obline i građeni ste poput peščanog sata, onda nikada ne možete dostići telo u obliku cevi. Svako treba da izvuče najbolje od svoga tela i zato svako treba da odabere vežbe prema obliku svoje građe. To je jedino pametno rešenje', istakao je trener Roberts.

Izvor: B92

Pogledajte još