Kako je Gorbačov šarmirao "čeličnu damu"

Gorbačov, čije su reforme pokrenule raspad Sovjetskog Saveza 1991. godine, bio je 1984. glavni kandidat da nasledi 73-godišnjeg Konstantina Černjenka na čelu Kremlja, ali je bio malo poznat van SSSR-a, kada je posetio London, tokom svog prvog značajnijeg obilaska Evrope.

Gorbačova je pozvala tadašnja britanska premijerka Margaret Tačer, a njegova poseta pomogla je da kurs "hladnog rata" bude promenjen, zbog izjave "čelične lejdi" i njenog saveznika, američkog predsednika Ronalda Regana, da Sovjetski Savez treba da vodi čovek s kojim Zapad može da sklapa poslove.

"Mislim da je on (Gorbačov), čovek koji može da sarađuje s nama. Zapravo mi se veoma dopada. Nema sumnje da je potpuno lojalan sovjetskom sistemu, ali je i spreman da sasluša i uključise u dijalog, kao i da ima sopstveno mišljenje"
, rekla je Tačerova Reganu, prema zabelešci načinjenoj posle razgovora s Gorbačovom o trci u naoružanju tokom "hladnog rata", koja je tada označena kao poverljiva.

Tačerova je tada pokušala da uveri Regana da bi Gorbačov mogao da bude drugačiji od lidera Kremlja kao što su Leonid Brežnjev, Jurij Andropov ili Černjenko, preneo je Rojters.

Izvor: Blic/ foto: AP

Pogledajte još