Rasim Ljajić: Novi zakon o zaštiti potrošača u januaru, Lidl stiže i u Srbiju

"Novi zakon je u potpunosti harmonizovan s međunarodnim standardima. Hteli smo da zakon zaista štiti potrošače, a da nikako i ni na koji način ne šteti trgovcima", kazao je m inistar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić u interviju agenciji Beta.

Ljajić je naglasio da novi zakon sadrži jake instrumente i mehanizme zaštite potrošača koji su izostali iz prethodnog zakona čije su se mnoge slabosti pokazale u primeni.

"Novi zakon ima nekoliko novina, među kojima su novi instrumenti zaštite potrošača u vansudskom rešavanju potrošačkih sporova što je u skladu sa novom direktivom EU. Jača i kapacitete organizacija za zaštitu potrošača, jer želimo da imamo jak potrošački pokret, sa instrumentima zaštite i kolektivnih inteteresa potrošača"
, rekao je ministar.

Važna novina je to što će se u Ministarstvu trgovine formirati poseban sektor koji će baviti samo zaštitom potrošača.

"Novim zakonom vraćamo nadležnosti tržišnoj inspekciji, posebno u oblasti nepoštene poslovne prakse i netržišnih ugovornih obaveza" što će "u svakodnevnom životu omogućiti kvalitetnu zaštitu interesa potrošača"
, naglasio je Ljajić.

Nacrt novog Zakona o zaštiti potrošača bio je od 27. septembra do 27. oktobra 2013. godine na javnoj raspravi gde je naišao na veliko interesovanje nevladinih i potrošačkih organizacija, stručnjaka i privatnog sektora. Konačnu verziju nacrta tog zakona , početkom decembra je utvrdio Nacionalni savet za zaštitu potrošača.

Dolazi Lidl

Govoreći o drugim temama, Ljajić je kazao da bi ove godine trebalo da dođe nemački trgovinski lanac Lidl. Za to je neophodno je da se obezbedi bar 15 lokacija, a deset je već utvrđeno, dok su pregovori sa još pet lokalnih samouprava u završnoj fazi.

Lidl će graditi tipske objekte, a potom i veliki distributivni centaru Beogradu, kazao je Ljajić.

Po rečima ministra, donošenje zakona o planiranju i izgradnji trebalo bi da ubrza proceduru i olakša dolazak Lidla, kao i drugih trgovinskih lanaca u Srbiju.

U Lidlu su ranije potvrdili da su do sada kupili zemljište za samousluge u Valjevu, Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu, Smederevu i u Beogradu.

Izvor: Beta/ foto: Beta/Nenad Petrović

Pogledajte još