Ove godine ništa bez "socijalne korpe"

Osnovne namirnice koje su do sada bile oporezovane po nižoj poreskoj stopi od osam odsto, od 1. januara poskupele su dva odsto zbog povećanja donje stope PDV na 10 odsto.

Po višim cenama sada se u pojedinim trgovinama prodaju mleko, meso, brašno, ulje, riba, pirinač, žitarice, jaja, mast, povrće, voće, lekovi...

Neki prehrambeni lanci odmah su podigli cene, dok će se neka poskupljenja primenjivati u naredna tri meseca, iz tehničkih razloga. Jer, povećanje PDV obuhvata oko 500 artikala u maloprodajnim objektima široke potrošnje.

"Svako povećanje poreza se pre ili kasnije prenese na cene, jer povećanje PDV od dva odsto neće moći da se amortizuje", izjavio je Goran Kovačević, direktor "Gomeksa“.

Cena hleba će, ipak, ostati ista zato što je ograničena uredbom vlade.

Trgovci pokušavaju da izbegnu veća poskupljenja, jer kupci nemaju dovoljno novca, što potvrđuje svakodnevni pad prometa. Tako je „Merkator“ saopštio da u „Roda“ trgovinama neće menjati cene.

"Roda je od 1. januara proširila broj proizvoda u okviru „socijalne korpe“ i tako kupcima ponudila preko 100 artikala, koji će i pored promene PDV imati najniže cene na tržištu. Takvu odluku, kompanija je, poslujući odgovorno u doba ekonomske krize i radeći sa minimalnom maržom, donela u dogovoru sa dobavljačima", navode u tom trgovinskom lancu.

Usled pada kupovne moći može se očekivati dalje smanjenje potrošnje, pa će trgovinski lanci biti prinuđeni da daju pojeftinjenja i akcije kako bi zadržali potrošače. U Srbiji struktura potrošnje je takva da je u kompletnom prometu oko 40 odsto prodaje usmereno ka prehrambenim proizvodima.

"Osim na hranu, trenutno su marže na ostale proizvode kod nas i dalje previsoke", kaže Vera Vida, predsednica Centra za potrošače, navodeći da se ne očekuje drastično povećanje cena hrane, ali da će ostali proizvodi biti prilično skuplji.

Izvor: B92

Pogledajte još